Stabiel, betrokken, dat in ieder geval!

Met dank overgenomen van E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink i, gepubliceerd op donderdag 4 maart 2010.
Esmé Wiegman_klein
Bron: Blog ChristenUnie

Tot diep in de nacht heb ik de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen gevolgd. Het werkte haast verslavend voortdurend de gegevens en percentages uit al die honderden gemeenten bij te houden. En dan zijn er heel veel plekken die in het bijzonder mijn aandacht hadden. Natuurlijk mijn woonplaats Zwolle, met winst van 1 zetel!

En dan al die plekken waar ik de afgelopen weken ben geweest voor werkbezoeken en spreekbeurten, waar soms zetelwinst te zien is, dan wel procentuele groei of stabiliteit. Heel veel mooie resultaten! Gefeliciteerd Harlingen, Leeuwarden, Nunspeet, Ommen, Nijkerkm Zwartewaterland, Sliedrecht, Midden-Drenthe (en ik vergeet er vast nog een paar. Dat is het risico van opsommingen…)

Maar er zijn ook plekken, met name de grote steden, waar ik op iets meer had gehoopt. Een doorbraak in Amsterdam, stabiliteit in Utrecht en Leiden, mooie resultaten in Den Haag, waar veel fractiemedewerkers aan mee hebben gewerkt, verlies in Haarlem… Echt heel jammer!

Waar ik zorgen over heb is welke colleges er gevormd moeten gaan worden, in plaatsen waar de tegenstellingen zo groot zijn geworden. Wat moet je nu met een politicus die ‘de gevestigde politiek helemaal gek wil maken’? Het staat zo verschrikkelijk haaks op waar we als ChristenUnie voor staan: het goede zoeken, de vrede zoeken voor de stad, een bloeiende samenleving…

Vandaag stort ik me weer op de procedurevergaderingen. Lijsten met onderwerpen doornemen en besluiten wat al dan niet controversieel is. Zeker bij VROM en VWS krijg ik een verdrietig gevoel. Nog zoveel dingen stonden op stapel voor dit jaar: De evaluatie van Schoon&Zuinig en aanvullende maatregelen om die mooie doelstellingen op milieu en energie te halen. Meer duidelijkheid en zekerheid voor de zorg over kwaliteit en bekostiging. Veel instellingen zitten nu in een akelige spagaat en moeten in deze onzekere situatie de voorbereidingen voor volgend jaar op orde krijgen. De medisch-ethische onderwerpen wil ik controversieel verklaren. Nu de PvdA niets meer heeft met de afspraken in het coalitieakkoord is het risico van verruiming rondom de embryowetgeving bijvoorbeeld te groot.

Even komt weer het gevoel bij me boven dat er een einde is gekomen aan het verwerkelijken van onze christelijk-sociale agenda. Maar ik schud het gauw van me af. Niks geen einde! Onze agenda staat nog steeds recht overeind! En linksom of rechtsom, vanuit welke positie dan ook, en vanuit welke plek in het land dan ook, we gaan ermee verder! De afgelopen jaren zijn prachtige dingen gebeurd op lokaal niveau, zijn ChristenUnie-bestuurders aan het werk geweest, en liggen er agenda’s klaar voor de komende vier jaar in de gemeentepolitiek, met veel aandacht voor wat kwetsbaar is en waar goed ruimtelijke ordeningsbeleid, milieubeleid en bijvoorbeeld een Wet maatschappelijke ondersteuning voor nodig is.

Landelijk en lokaal hebben wij bewezen een stabiele, betrouwbare en verantwoordelijke partij te zijn. Zonder streken, dat scheelt! Ons land heeft de ChristenUnie hard nodig! We hebben veel te bieden aan inhoud en visie. We geloven dat Gods Woord en Gods geboden heilzaam zijn voor de hele samenleving. Naast inhoud en visie hebben we betrouwbaarheid, stabiliteit, verantwoordelijkheid, bescheidenheid en ernst te bieden. We lopen niet weg als het lastig wordt. De economische en financiële situatie vragen om antwoorden en mensen die klaar staan om dienstbaar te zijn aan de samenleving. Ik wens ons allemaal wijsheid, kracht en zegen!

Esme Wiegman