Vrijdag 19 december 2008

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op vrijdag 19 december 2008.

Gisteren laatste debatdag voor het kerstreces. Altijd een drukke dag met veel stemmingen over wetten en moties (= verzoeken aan de regering om iets te doen dan wel te laten). Er zijn een paar mooie moties van de Partij voor de Dieren aangenomen! Er komt weer de mogelijkheid om strengere regels voor diertransporten te stellen die verder gaan dan de minimale Europese voorschriften. Het verbod op de verrijkte kooi voor legkippen wordt vier jaar sneller ingevoerd dan de minister eigenlijk wil. En er komt een plan van aanpak om de handel in exotische dieren aan banden te leggen. Lees hier meer

Ik begon de dag in de gemeente Laarbeek. Zoals bekend dreigt in deze gemeente (woonkern Aarle-Rixtel) een dierenopvangcentrum gesloten te worden. Ik wilde weten of de gemeente wel daadwerkelijk op zoek is naar een diervriendelijke oplossing voor de honderden zieke en niet herplaatsbare dieren die daar zitten. Ik heb een goed gesprek gehad met de burgemeester en hij heeft mij verzekerd dat er een oplossing komt. De dieren worden in geen geval gedood. `Dierthuis` moet weg waar het nu zit omdat de locatie zich bevindt in een natuurgebied. Een commissie van goede diensten buigt zich nu over de vraag waar Dierthuis nu terecht kan. Ik heb erop aangedrongen dat zij snel met een oplossing komen omdat de onzekerheid zo snel mogelijk weggenomen moet worden. De burgemeester heeft daarnaast toegezegd zich sterk te zullen maken voor landelijk beleid inzake opvang van dieren. Hij erkende met de Partij voor de Dieren dat dieren nu aan hun lot worden overgelaten door de overheid, terwijl het een maatschappelijke verantwoordelijkheid is dieren in nood te helpen. Lees hier meer over ons plan voor een landelijk beleid inzake de dieropvang.

Klik hier voor het verslag van omroep Brabant.

Ander goed nieuws. Kerkrade wil een einde aan de plezierjacht binnen haar gemeentegrenzen. Hulde! Klik hier

Onze jongerenorganisatie PINK! looft 100 oliebollen uit voor degene die het fazantenmysterie van Kloosterzande oplost. In het kroondomein komt Prins Willem Alexander elk jaar jagen en in de weken voordat hij komt is er steeds sprake van een wonderbaarlijke, niet te verklaren fazanteninvasie in het Zeeuws Vlaamse dorp. Daar moet iets achter steken, maar wat?

Onze bijdrage aan de landbouwbegroting staat sinds vandaag op Partij voor de Dieren TV. Klik hier voor mijn bijdrage en hier voor Esther´s bijdrage.

Tot slot. Veel commotie onder circusmensen over het feit dat ik beschermvrouwe ben geworden van Wereldsterrencircus Arnhem (circus zonder dieren). Dagblad de Gelderlander besteedt daar vandaag aandacht aan. Goed dat er op deze manier aandacht komt voor het feit dat nog veel circusdirecteuren ten onrechte denken dat mensen zitten te wachten op die dieronterende kunstjes in een tent. Geweldig dat er zoveel belangstelling is voor circussen zonder dieren. Kerstcircus Arnhem wordt vast een groot spektakel. Klik hier voor andere circussen zonder dieren bij jou in de buurt.

Fijne feestdagen en alvast een gelukkig en diervriendelijk Nieuwjaar!!

P.S Ik ben er even tussenuit om te werken aan mijn nieuwe boek “het gelijk van de dieren, het geluk van de mensen`, dat in maart uit zal komen. Ik ben 9 januari weer terug. Aanstaande dinsdag 23 december ben ik om 19.55 uur op Nederland 2 te zien in het NCRV TV-programma Het Hoogste Woord. Op kerstavond 24 december zal ik nog “zingend” te zien zijn in de uitzending `Alles is Kerst`van RTL4 ten bate van Stichting Vluchteling.