Woensdag 28 januari 2009

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op woensdag 28 januari 2009.

Gister heeft de Eerste Kamer een beleidsdebat biotechnologie gevoerd met minister Verburg. Hoewel de toon van het debat constructief was, is het onthutsend om vast te stellen dat de Partij voor de Dieren de enige partij is die genetische manipulatie van voedingsgewassen afwijst. Alle andere partijen dienden een motie in waarin gevraagd werd om onderzoek naar het bespoedigen van de toelating van cisgene technieken, dat wil zeggen gengewassen waarvan de risico’s net zo groot zijn als bij transgene gewassen het geval is, zij het dat de ingebrachte genen ‘soorteigen’ zijn.

Lees hier de motie die wordt gesteund door alle aanwezige partijen met uitzondering van de Partij voor de Dieren.

Lees hier de bijdrage van onze senator, Niko Koffeman

 
   

Vandaag hebben de dierenbeschermingsorganisaties Varkens in Nood, Wakker Dier en Rechten voor al wat Leeft schokkende, jarenlang geheim gehouden videobeelden www.varkensinnood.nl van lijdende varkens in slachterijen naar buiten gebracht. De beelden zijn afkomstig van de Universiteit van Zürich. Jaarlijks worden miljoenen varkens in slachthuizen met koolmonoxide ‘verdoofd’ voordat ze gedood worden. Het verdoven van varkens met CO2 zorgt volgens onderzoekers voor ernstige stress, pijn en paniek in de laatste levensminuut van een varken.

Dit zijn ontoelaatbare praktijken. De wettelijke regels voor het slachten van dieren zijn duidelijk: onaanvaardbare stress of pijn voorafgaand aan de slacht moet te allen tijde worden voorkomen. Het is duidelijk dat de Nederlandse slachters met goedvinden van de minister de wet overtreden. Bovendien kan de Voedsel- en Warenautoriteit haar wettelijke taak niet naar behoren uitvoeren doordat de inspecteurs geen enkel zicht hebben op wat zich in de kelders afspeelt. Hier moet zo snel mogelijk een verbod op komen.

Ik heb vandaag gevraagd om een spoeddebat met minister Verburg van Landbouw. Het CDA, de PvdA en de Partij voor de Vrijheid hadden geen behoefte aan een debat. Ik kreeg wel steun van de SP en Groenlinks. Het debat zal naar alle waarschijnlijkheid volgende week plaatsvinden.

Tot morgen!