Woensdag 11 februari 2009

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2009.

Vandaag wil ik graag een reactie van een inwoner van Terschelling met jullie delen, nu we halverwege de slachtpartij zijn die op last van minister Verburg plaatsvindt ‘om de natuur te redden’. Zonder enig onderzoek, zonder enige kennis van zaken.

Dit snijdt meer hout:

“Als Terschellinger vind ik het vreselijk wat hier gebeurt met de edelherten.

Die arme beesten hebben het hier prima naar hun zin, maar moeten zo snel mogelijk opgeruimd worden voordat de vakantie begint, aldus minister Donner. Schandalig.

Maar in juni 2003 was er een symposium van Staatsbosbeheer hier op Terschelling en daar was ook hoogleraar ecologie H. Olff aanwezig en daar is het volgende over geschreven:

TERSCHELLING - Edelherten kunnen de verschraling van duinen op de waddeneilanden tegengaan. Grazende herten vergroten de biodiversiteit.

Hoogleraar ecologie H. Olff van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft dat maandag gezegd. De hoogleraar sprak vorige week op een symposium van Staatsbosbeheer op Terschelling over de verbetering van duingebieden.

"In de Nederlandse duinen is een erg eenzijdige flora aan het ontstaan. Als je edelherten laat grazen, wordt dit tegengegaan. De edelherten eten jonge boompjes en gras, waardoor andere flora meer kans krijgt", aldus Olff.

Olff vindt Terschelling bij uitstek geschikt voor edelherten, omdat ze geen gevaar voor de omgeving opleveren. "Ze kunnen sowieso niet van het eiland af. Ook is er op Terschelling weinig gemotoriseerd verkeer. En ik denk dat het een prachtige toeristische attractie is."

Volgens de ecoloog is het aantal velduilen en blauwe kiekendieven de laatste dertig jaar met 50 tot 70 procent afgenomen. Het aantal duinpiepers en leeuwerikken is met 90 procent gedaald. Door de bloedziekte VHS zijn de laatste tien jaar negen op de tien konijnen gestorven. Ook de veldmuizenpopulatie is met dit cijfer gekrompen.

Door de grote sterfte onder konijnen komen er minder holen bij en daardoor verstuift er minder zand. Het kalkrijk zand neutraliseert de zure regen. Dat gebeurt nu niet meer, zodat de duinen verzuren en planten uitsterven.

Daarvoor in de plaats komen vooral grassen en bomen.

De veldmuizen worden door de verschraling weggejaagd. Terwijl juist zij de belangrijkste voedselbron voor veel vogels zijn. "Door edelherten in duingebieden te laten grazen, verbetert de situatie voor muizen en konijnen

flink", zegt Olff.

Dus laat die herten toch lekker lopen.”

Tot morgen!