Verheugd over mogelijk AOW-akkoord

Met dank overgenomen van M.J. (Job) Cohen i, gepubliceerd op donderdag 27 mei 2010.

De Partij van de Arbeid is verheugd met het mogelijke akkoord van de sociale partners over de verhoging van de AOW-leeftijd. De sociale partners geven zo het goede voorbeeld: ze creëren draagvlak voor de grote keuzes waar we voor staan en nemen hun verantwoordelijkheid door met een gezamenlijk voorstel te komen. Na de moeizame voortgang van de afgelopen jaren laten werkgevers en werknemers nu zien dat ze over hun eigen schaduw heen kunnen springen. Precies wat ik voor ogen heb met het Sociaal Akkoord. We komen in Nederland alleen vooruit als we verschillen weten te overbruggen en met breed gedragen voorstellen komen.

Natuurlijk behoeft het voorstel nadere bestudering en moet het volgende kabinet zich hier goed over buigen. Maar ook de sociale partners zien net als in ons plan het belang van een geleidelijke invoering van de verhoging van de AOW leeftijd. Omdat alleen dan mensen die denken dat ze binnenkort van hun pensioen kunnen genieten ontzien worden. Het CDA was met de Partij van de Arbeid in het kabinet ook die mening toegedaan, maar is daar op terug gekomen. D66 en VVD zijn ook voor een te snelle invoering.

Ik wil het CDA, de VVD en D66 hierbij oproepen in het kader van een uit te werken Sociaal Akkoord over de arbeidsmarkt om de lijn van de sociale partners te volgen en pas in 2020 te beginnen met een geleidelijke verhoging. Want alleen als die partijen bereid zijn om ook over hun eigen schaduw heen te stappen komen we tot een voorstel dat eerlijk is en kan rekenen op draagvlak van werknemers, politiek en sociale partners.