Babylonische spraakverwarring

Met dank overgenomen van A. (Alexander) Pechtold i, gepubliceerd op maandag 1 februari 2010.

Videoblog van Alexander Pechtold van 27 januari

Wij hebben een grondwet. En in die grondwet staan allemaal lezenswaardige dingen. Zo hebben wij artikel 45 lid 3 en dat luidt: “Het kabinet beraadslaagt, besluit en draagt eenheid van dat beleid uit”.

Nu ben ik in de tijd dat ik minister was daar ook weleens mee in aanvaring gekomen. Ik vond namelijk dat, richting een besluit, ministers, vanuit hun portefeuille, natuurlijk best een mening over sommige zaken konden geven. Natuurlijk wel in de verantwoordelijkheid dat je er uiteindelijk uit moet kunnen komen, en niet als kabinet rollebollend over straat mag gaan. Maar Balkenende was daar nooit een groot voorstander van. Hij zei altijd: “Nee! Er staat: Het kabinet spreekt met één mond.” Zo heet dat dan in de volksmond.

Maar wat is het de laatste tijd toch een zooitje onder leiding van diezelfde Balkenende. En dit jaar is wel heel ernstig gestart. Natuurlijk het veelbesproken rapport Davids waar de minister-president een verklaring over aflegde en waarop vervolgens duidelijk werd dat andere ministers het daar niet mee eens waren.

Daarnaast was er vorige week een debat over het verhogen, het eventueel verhogen, van de belastingen. Er is nog geen besluit, maar er was een radiostilte beloofd. Balkenende zegt: “Onverstandig om naar 60% te gaan”. Bos zegt: “Het is een reële optie”.

Maar helemaal bont maakte minister ter Horst het deze week door te zeggen: “Niet alleen de regering Karzai kan gaan onderhandelen met de Taliban, nee laten we dat als Westen ook eens gaan doen”. Dat had ze in november 2007 ook al eens gezegd, als minister van Binnenlandse Zaken. Ze moest toen naar de Kamer en met de staart tussen de benen weer weg. Maar gisteren deed ze het in het Parool nog eens dunnetjes over. Gevolg: Gedoe over Afghanistan. Verhagen boos: “Bemoei je met je eigen Toko”.

Maar een besluit over Afghanistan: Waar blijft dat nou? Een inhoudelijke behandeling van het rapport Davids: Waar blijft dat nou? En een echt besluit over andere belastingen: Waar blijft dat nou?

Dat zou het kabinet nu eens in eenheid moeten uitleggen.