29 september 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op woensdag 29 september 2010.

Het reGeertakkoord ligt er en een aantal zaken is al uitgelekt. Onder meer dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt opgeheven en ondergebracht wordt bij het ministerie van Economische Zaken. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat dierenwelzijn, natuur en voedselkwaliteit naar EZ gaan. Daar zullen we in de komende debatten hard stelling tegen innemen en waarschijnlijk een meerderheid voor kunnen vinden. De Partij voor de Dieren heeft altijd gepleit voor het opheffen van het ministerie van LNV (agrarische bedrijfsvoering naar EZ) en het instellen van een ministerie voor duurzame ontwikkeling, ruimte, energie en dierenwelzijn. Hiervoor kunnen onderwerpen als milieu, natuur, water en maatschappelijk gewenste waarden als dierenwelzijn gebundeld worden binnen het huidige ministerie van VROM. De minister zou dan de bevoegdheid krijgen om het beleid van de andere ministers te toetsen op duurzaamheid.

De PVV heeft dierenwelzijn een prominente plaats gegeven tijdens hun verkiezingscampagnes en zelfverklaard dierenambassadeur Dion Graus noemt zijn partij altijd de meest diervriendelijke politieke partij van Nederland. Ik verwacht dan ook de PVV-fractie gaat zorgen dat dieren niet gedegradeerd worden tot een economisch goed door hen onder een handelsministerie onder te brengen.

Sowieso mogen we van de PVV verwachten dat zij nu alle beloften op het gebied van dierenwelzijn zoals geen jacht op dieren, dierenrechten in de grondwet, een dierenpolitie, een levenslang houdverbod voor dierenmishandelaars gaat waarmaken. Ook verwacht ik steun voor mijn wetsvoorstel voor een verbod op het onverdoofd ritueel slachten dat dit najaar (nog voor het offerfeest als het even meezit) in de Tweede Kamer behandeld wordt.

De reactie van Joep Bertrams op de ‘geboorte’ van dit nieuwe minderheidskabinet, wil ik jullie niet onthouden :-)

Tot slot, vandaag is het onderzoeksrapport in opdracht van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid in Noord-Brabant verschenen over de aanpak van de Qkoortsepidemie. Daarin staat dat de overheid te afwachtend heeft gereageerd op de Qkoorts. Het rapport ondersteunt onze kritiek op het gevoerde Qkoortsbeleid van de afgelopen drie jaar. Ik heb de overheid dood door schuld verweten. Zij dachten dat de Q-koorts wel zou overwaaien…

 
29 september 2010
Bron: Blog Marianne Thieme

Tot morgen!