weblog donderdag 9 oktober 2008

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 1 januari 1945, 1:00.

Aparte gewaarwording. Het is de eerste campagnevrije dag sinds maanden. Heb uitgeslapen tot 08.00 uur. Robert met Ineke naar de crèche gebracht. Met Han ten Broeke het algemeen overleg over de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB in vakjargon) besproken. Han doet het algemene deel, waaronder het Verdrag van Lissabon, en ik doe het gedeelte Externe Betrekkingen (in vakjargon de tweede pijler). Georgië staat wederom hoog op de agenda. De Russen lijken zich op te maken voor vertrek uit de bufferzone tussen het Georgische kerngebied en de opstandige, door Rusland bezette provincies Abchazië en Zuid-Ossetië. Rusland trekt zijn troepen niet uit deze provincies terug. Sterker nog, Rusland heeft deze provincies als onafhankelijke staten erkend.

Hierna zit ik de procedurevergadering van de Vaste Tweede-Kamercommissie voor Defensie voor. Griffier Tim de Lange, adjunct-griffier Monique van der Bijl, adviseur EU-aangelegenheden Marcel Halma en assistente Erica Durville zorgen dat alles tot in de finesses is voorbereid. Zij zijn de ambtelijke smeerolie in het politiek proces. Competent, servicegericht en integer. Wij plannen als commissie welke brieven van de regering wij voor kennisgeving aannemen en welke wij in bepaalde algemene overleggen behandelen. Wie de procedure beheerst, beheerst het debat.

Door naar Hotel Des Indes aan het Lange Voorhout voor de receptie ter gelegenheid van de nationale dag van de Republiek China (ROC), beter bekend als Taiwan. Aan mij de eer om de nieuwe Representative Frank Liu en diens echtgenote officieel in Nederland welkom te heten. Zij zijn nog geen etmaal in ons land en nu al aan de slag. Ik refereer aan drie belangrijke personen voor Taiwan, die op de receptie aanwezig zijn. In de eerste plaats Henk de Haan, oud-Kamerlid voor het CDA en oud-voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken. Henk had het lef om als voorzitter met een Kamerdelegatie Taiwan te bezoeken. Voor Henk en mij is Taiwan een moderne op Westerse leest geschoeide democratie, die onze steun verdient. China ziet Taiwan als een afvallige provincie, hoewel dat volkenrechtelijk niet juist is. Taiwan werd in 1895 door China voor eeuwig aan Japan overgedragen. In 1945 deed Japan in het Verdrag van San Francisco afstand van Taiwan, echter zonder dat dit eiland weer onder Chinese soevereiniteit werd gebracht. In 1949 trok de president van de Republiek China Tsjang Kai Check zich met het nationalistische leger op Taiwan terug. Mao Tse-tung, leider van de zegenvierende communisten, riep daarop de Volksrepubliek China uit. Taiwan heeft aldus nooit tot de Volksrepubliek behoord. Inmiddels is Taiwan een voorbeeldige democratie met een onafhankelijke rechterlijke macht, een vrije markt en een mondige pers. In de tweede plaats noem ik Prosper Ego, voorzitter van de OSL-stichting voor Vrijheid en Veiligheid. Prosper heeft Taiwan vele malen in het kader van de World Veterans’ League bezocht en steun verleend. Hierna schenk ik aandacht aan Jan Vroege, medewerker van het CDA in de Tweede Kamer, die al vele jaren belangeloos als een soort informele verbindingsman tussen Taiwan en de Tweede Kamer functioneert. Deze drie mensen doen meer voor de vrijheid van Taiwan dan algemeen bekend is. Zij verdienen het genoemd te worden.

Dan terug naar de Kamer om deel te nemen aan het debat met minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en diens staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans. We spreken over het Europese Nabuurschapsprogramma (ENP). Dat is een programma om de banden tussen de Europese Unie en haar buurlanden aan te halen. Het is nadrukkelijk geen voorportaal tot lidmaatschap van de EU, hetgeen ik in mijn bijdrage nog maar eens met klem benadruk.

Deze avond vinden stemmingen plaats omdat dit de laatste dag vóór het herfstreces is. Dat wordt een latertje. Ik eet bij de Britse ambassadeur Lyn Parker, die regelmatig open huis houdt. Bijgekletst met oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot over het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD), waarvan Ben voorzitter is en ik de Raad van Toezicht voorzit. Terug naar de Kamer voor fractievergadering en stemmingen. Even voor 00.00 uur wat post weggewerkt en naar huis.