weblog maandag 6 oktober 2008

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 1 januari 1945, 1:00.

In de ochtend telefonisch overleg met campagneteam, ambassadeurs en adviseurs. De laatste loodjes! We gaan ervoor! We gaan nog een laatste spurt inzetten. Alle stemmen tellen. Ben erg blij met de e-mail van de Bestuurdersvereniging van de VVD. Michiel van Haersma Buma en Marianne Kallen-Morren kiezen als voorzitter, resp. vice-voorzitter geen partij, maar roepen hun leden en relaties op om in ieder geval te gaan stemmen. Stemmen is een democratisch grondrecht, waarvan ik vanaf mijn 18e jaar zonder één uitzondering gebruik heb gemaakt. Ik hoop dat veel van de 37000 VVD-leden ook van dit grondrecht gebruik zullen maken.

Dan radio-interviews met Radio 1 en BNR Nieuwsradio over de uitspraken van de Britse militaire commandant in de Afghaanse provincie Helmand, Brigade-generaal Mark Carleton-Smith, die in de Sunday Times verklaarde dat de oorlog tegen de Taliban niet te winnen valt en dat er met de Taliban onderhandeld moet worden. Dat is oud nieuws. De Afghaanse president Hamid Karzai en diens regering praten al langer met de gematigde Taliban. "De Taliban" bestaan niet. Er zijn meelopers, opportunisten, gematigden, idealisten, radicalen, extremisten, terroristen, die allen onder de noemer van "De Taliban" opereren. Je hebt de Pakistaanse Taliban en de Afghaanse Taliban en hulptroepen uit de islamitische wereld. Met terroristen praat je niet, daar schiet je op. Met andere groepen kun je praten om hen van de terroristen te scheiden. De oorlog tegen "De Taliban" valt niet te winnen, maar de terroristen kunnen wel aangepakt en beheerst worden opdat zij zich niet tegen het Westen kunnen keren en de Afghanen hun eigen land kunnen stabiliseren en opbouwen. Dat noemde George Kennan in de Koude Oorlog "Containment". Dat geldt nu ten aanzien van de Taliban in Afghanistan. Nederland zal dat met militaire middelen en civiele ondersteuning van de lokale samenleving in Uruzgan doen. Dan houdt het na 4 jaar voor onze inzet militair op. Onze militaire bijdrage aan ISAF in Uruzgan zal na december 2010 door het Afghaanse leger (ANA) en de Afghaanse politie (ANP), ondersteund door andere NAVO-landen, zoals Duitsland en/of Frankrijk, moeten worden overgenomen. De Nederlandse krijgsmacht kan zich dan recupereren en op andere taken richten. Dat kan ook in Noord-Afghanistan en/of Kabul zijn. We zullen in NAVO-verband de Afghanen, onze bondgenoten tegen het internationale terrorisme, niet in de steek laten. Dat is in ons eigen belang. Ik heb nooit beweerd dat deze (vecht-)missie gemakkelijk zou zijn. Het gaat met "up & downs" langzaam vooruit. De NAVO en het Westen mogen geen zwakke knieën krijgen.

Hierna naar Brussel. Jesper Rijpma rijdt Stephan Stegweg en mij naar Brussel. Het Belgische openbaar vervoer staakt, dus het zal een hele onderneming worden om op tijd in "Café Het Depot" in Brussel te belanden Hier vindt het laatste debat tussen Toine Manders en mij plaats. We hebben er dan 12 opzitten. Dinsdag en woensdag blijf ik zelf campagne voeren. Tot de laatste VVD’er heeft kunnen stemmen. Het stamcafé van Wytze Russchen is voller dan vol. Zeker 100 aanwezigen. VVD’ers, D66’ers, CDA’ers, PvdA’ers en ongebondenen komen een kijkje nemen. Namens het ANP Brussel is Bouke Bergsma langsgekomen. Ik ken hem nog goed uit Den Haag. We halen even herinneringen op. Het CDA Brussel komt voor Wim van de Camp spioneren want Wim is knap nerveus. Hij is onlangs door het CDA-politbureau op Oostblokwijze tot lijsttrekker gebombardeerd en moet maar zien hoeveel steun hij krijgt. Toine en ik voeren al twee maanden campagne tot in de haarvaten van de VVD en de maatschappij. Wim zit gezellig thuis. De voorzitter van de VVD Brussel, Maarten Labberton, opent de avond. Wytze Russchen leidt het debat met de hem eigen studentikoze humor. Ook VVD-delegatieleider in het EP Jules Maaten, oud-public-affairs-collega Alexander Wijnbergen en mijn LIGN-vrienden en Nederbelgen Iet en Jan Unger zijn aanwezig. Ik ben blij met hun “moral support”. Ik ken Wytze al lang. Hij is een zeer gedreven liberaal, ooit begonnen als persoonlijk medewerker van VVD-Europarlementariër Elly Plooij, daarna assistent van de Belgische Minister van Staat en VLD-Europarlementariër Willy de Clerck, twee maal kandidaat-EP-lid en nu succesvol ondernemer en lobbyist. Na een geanimeerd debat, waarbij de inhoud de hoofdrol speelt, nog een glas Duvel gedronken en dan terug naar Den Haag.

Om even na middernacht kan Jesper in Den Haag nog net de laatste trein naar Utrecht halen. Ik zet Rotterdammer Stephan bij het huis van zijn moeder in Benoordenhout af en tracht bij het Sweelinckplein te parkeren. Kost mij een extra half uur. Sluip naar mijn bed.