Van Baalen: Bouterse weigeren in EU

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 28 juli 2010.

VVD-europarlementariër Hans van Baalen pleit ervoor EU-landen op te roepen geen visum te verschaffen aan de oud-legerleider en nieuwe president van Suriname, Desi Bouterse. 'Het lijkt me reëel dat zo iemand niet de EU kan inreizen', zei Van Baalen tegenover de Wereldomroep.

Bouterse werd ruim een week geleden democratisch gekozen tot president van Suriname. Dat hij in Nederland niet welkom is, was al bekend. De oud-legerleider is bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf wegens drugshandel, en volgens minister van Butenlandse Zaken Maxime Verhagen is hij alleen welkom om zijn straf uit te zitten.

Dupe

Wel zegt Van Baalen dat het aankomende Nederlandse kabinet goed moet nadenken hoe het omgaat met de nieuwe Surinaamse regering-Bouterse. Hij vindt dat de Surinaamse bevolking niet de dupe mag worden van eventuele sancties.

De houding van de Nederlandse regering speelt volgens de Europarlementariër een belangrijke rol bij de houding die het Europees Parlement zal aannemen ten opzichte van Suriname. Er zal zeker naar Nederland worden geluisterd in Brussel, verzekert Van Baalen.

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton zal in eerste instantie de opstelling van de Europese Unie bepalen, aldus Van Baalen. 'Maar het parlement kijkt wel met lede ogen naar Bouterse als veroordeelde drugscrimineel.'

Geen visum

Het lijkt Van Baalen verstandig dat EU-landen worden opgeroepen om geen visum aan Bouterse te verschaffen. 'Dat betekent dat hij ook niet naar Frankrijk of Italië kan. Het lijkt me reëel dat zo iemand niet de EU kan inreizen.'

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft Bouterse vlak na zijn verkiezing gefeliciteerd met zijn nieuwe functie. Van Baalen vindt die felicitatie niet juist: 'Je legitimeert Bouterse hiermee nadrukkelijk.' Sarkozy is niet alleen president van Frankrijk, maar ook van alle overzeese departementen van zijn land, waaronder Frans-Guyana, dat grenst aan Suriname. In een brief schrijft Sarkozy dat Frankrijk openstaat voor een intensievere samenwerking met Suriname.

Niet hartelijk

Van Baalen begrijpt dat Frankrijk en Suriname moeten samenwerken, maar begrijpt niet dat daar prioriteit aan is gegeven door Sarkozy: 'Je hoeft geen gelukstelegram te sturen. Je kunt er ook voor kiezen om voor een bepaalde vorm van samenwerking te hebben, maar dat hoeft niet hartelijk te zijn.'

Ondanks de felicitaties zal Sarkozy niet aanwezig zijn bij de beëdiging van Bouterse in Paramaribo op 12 augustus. Wel zullen de Venezolaanse president Hugo Chávez en Bharat Jagdeo, de president van de Republiek Guyana, het voormalige Brits-Guyana, de plechtigheid wel bijwonen, heeft een woordvoerder van de Mega Combinatie van Bouterse aangekondigd.