Strenger optreden tegen scooteroverlast

Met dank overgenomen van S.A.M. (Sharon) Dijksma i, gepubliceerd op maandag 1 november 2010.
Strenger optreden tegen scooteroverlast
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr/ filtran

Er rijden te veel scooters rond die flink zijn opgevoerd. Ook slaat de schrik je om het hart van de risico's die sommige bestuurders nemen. Kinderen op straat weten soms amper te ontsnappen. De PvdA wil daarom dat de politie overtredingen door scooters strenger gaat straffen; hogere boetes en opgevoerde machines eerder in beslag nemen. Een meerderheid van de Tweede kamer steunt mijn voorstel, dat ik zal inbrengen in het debat over verkeersveiligheid dat de Kamer volgende week met de minister van Infrastructuur en Milieu voert.

De ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur) en Opstelten (Veiligheid) moeten een scherper lik-op-stukbeleid voeren. Naast hogere boetes en het in beslag nemen van opgevoerde scooters, wordt wat de PvdA betreft voor scooterjeugd het principe van 'twee keer fout, einde verhaal' ingevoerd.

Sinds maart is er een praktijkexamen voor bromfiets en scooter. Dat vergemakkelijkt de inbeslagname en rijontzegging aanzienlijk.

Tenslotte wil ik dat het makkelijk wordt voor gemeenten om winkelgebieden tot verboden gebied te verklaren voor scooters. Overigens is er niks mis met scooters, zolang je je maar aan de verkeersregels houdt. Doe je dat niet, dan zorg je voor overlast en breng je andere mensen in gevaar. En daar moeten we gewoon keihard tegen optreden.