Reisgenoten achter Israël

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 13 november 2010.

Israël kan op het kabinet-Rutte rekenen, zo staat het in het regeerakkoord en zo bleek het ook bij de installatie van VVD-prominent John Manheim als honorair consul van Israël voor de provincies ZuidHolland en Noord-Holland. Manheim kon in het Wassenaarse stadhuis persoonlijk de felicitaties in ontvangst nemen van premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

Manheim, die voorzitter was van de VVD-buitenlandcommissie, leidde Rutte in 2007 rond door Israël. „Dat was heel indrukwekkend”, vertelde Rutte, terwijl hij zich naar een andere afspraak haastte. „We zijn ook in Sderot geweest, de Israëlische stad waar de Qassam-raketten op neerkomen. Er was een MarokkaansJoodse burgemeester, die ons vertelde wat een enorme indruk dat maakte op de kinderen, tot en met meisjes bij wie de menstruatie uitblijft.”

In Wassenaar waren ook Ruttes toenmalige reisgenoten, oud VVD-Kamerlid Laetitia Griffith en VVD-Europarlementarïer Hans Van Baalen . „We hebben er onder meer gesproken met Shimon Peres , maar ook de Muur bekeken”, vertelde Griffith. Onder de gasten waren ook grootmeesteres tine van Loon-Labouchere , oud-legerchef Dick Berlijn, de Wassenaarse burgemeester Jan Hoekema en oudPvda-Kamerlid Harry van den Bergh .

Musicalsterren Celine Purcell en Oren Schrijver ontroerden met een Joods religieus lied. Menigeen pinkte ook een traantje weg toen John Manheim (70) vertelde hoe zijn moeder met hem, toen drie jaar, uit het politiebureau wandelde waar zij waren vastgezet voor transport naar de Duitse dodenkampen. Zijn moeder overleefde de Holocaust, de rest van zijn familie niet.

Manheim sprak zich uit voor een onafhankelijke Palestijnse staat, mits deze niet het voortbestaan van Israël bedreigt. „Want Israël is de verzekeringspolis voor alle Joodse gemeenschappen ter wereld.”