Eerlijk betalen voor parkeren

Met dank overgenomen van S.A.M. (Sharon) Dijksma i, gepubliceerd op dinsdag 23 november 2010.
Eerlijk betalen voor parkeren
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr/ Mooste

Wanneer mensen hun auto 61 minuten parkeren, betekent dit vaak dat ze voor twee uur moeten betalen. In een tijd dat we allemaal de tering naar de nering moeten zetten is dat niet acceptabel. Ik zal minister Verhagen vragen hier tegen op te treden. Ook pleit ik ervoor dat de minister een maximering aan de jaarlijkse verhoging van parkeertarieven afspreekt met gemeenten en eigenaren van particuliere parkeerplaatsen.

Tenslotte bepleit ik meer gebruikersgemak door de betaalmogelijkheden van parkeerautomaten te verhogen. Merkwaardig dat je bij sommige parkeerautomaten uitsluitend met chipkaart of enkel met munten kunt betalen. Dat past niet meer in 2010.

Helaas beperkt het oneerlijk betalen zich niet alleen tot parkeren. Ook bij bijvoorbeeld telefoonabonnementen betalen mensen vaak per minuut, waardoor ze voor een minuut en één seconde twee minuten mogen aftikken. Mijn collega Martijn van Dam kwam hier eerder al tegen in het geweer. Vandaag zal ik het punt opnieuw inbrengen in een debat met de minister hierover.

In al deze gevallen gaat het om 'eerlijk betalen' voor consumenten.Daarbij wil ik dat Verhagen het initiatief neemt om het betalen voor het daadwerkelijke gebruik (bellen, parkeren) te gaan regelen met particuliere bedrijven en (in het geval van het parkeren soms) ook de lagere overheden.

Ik hoop dat een meerderheid in de Kamer deze voorstellen steunt zodat de minister aan de slag kan.