De eerste Dijsselbloemprijs uitgereikt

Met dank overgenomen van J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselbloem i, gepubliceerd op donderdag 17 december 2009.

Staatssecretaris weigert 'Dijsselbloemprijs'

DEN HAAG (ANP) - Op de fiets waren ze na schooltijd nog naar de Tweede Kamer gesjeesd, de vier bestuursleden van Leraren in Actie. Ze hadden staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs de eerste Dijsselbloemprijs toebedacht: een oorkonde in plexiglas. 'Verdiend' met het inkorten van de vakantie. Maar ze wou hem niet.

,,Ik vind de naam van de prijs niet goed. Dijsselbloem is iemand van de goede voorstellen.'' Jeroen Dijsselbloem (PvdA) leidde in 2007 een parlementaire onderzoekscommissie naar onderwijsvernieuwingen, de commissie-Dijsselbloem. Van Bijsterveldt vindt het niet kunnen dat zijn naam wordt gebruikt voor een ludieke prijs. Of zoals haar woordvoerster naderhand zei: ,,Een slechte prijs voor een goed voorstel neem je niet aan.'' Je moet inhoudelijker zijn, aldus de zegsvrouw.

De leraren zijn het niet eens met de vijf dagen die de staatssecretaris van de vakantie heeft afgehaald en die de scholen nu kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld heidagen of vergaderingen, die dan niet ten koste gaan van het onderwijs zelf. Leraren in Actie vinden het maar niks: ,,Twintig lesuren per week, of 24 kinderen in een klas, dat vermindert de druk.'' Boos zijn ze ook dat de staatssecretaris hun inziens niet heeft overlegd. ,,Daarom heet het ook de Dijsselloemprijs. Jeroen Dijsselboem heeft gezegd dat dingen niet meer zonder overleg met het veld moesten gebeuren. Het is een eerbetoon aan hem.''

(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden