Het beste rapportcijfer voor onderwijs!

Met dank overgenomen van J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselbloem i, gepubliceerd op maandag 31 mei 2010.

De campagne gaat tot nu toe vooral over cijfers. Die ook nog eens worden betwist. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter de cijfers? Waarom willen we extra geld steken in het onderwijs? Waarom kreeg de PvdA het beste rapportcijfer van het CPB? Dat komt omdat we het geld heel gericht inzetten, voor extra "Tijd voor Onderwijs". Niet toevallig ook de titel van het rapport van de Commissie Dijsselbloem.

Iedereen moet een gelijke kans krijgen om zijn of haar eigen talenten maximaal te ontwikkelen.

Iedereen telt mee, naar aanleg en vermogen, van kansarm tot kansrijk.

Daarom investeert de PvdA in “Meer tijd voor onderwijs”. Dat doen we langs de volgende lijnen:

Er komt meer tijd voor kinderen om al op jonge leeftijd naar de voorschool (VVE) te gaan. eventuele achterstanden kunnen op tijd worden weggewerkt.

Er komt ook extra tijd in het basisonderwijs om achterstanden van kinderen weg te werken.

Er komen schakelklassen of kopklassen om kinderen in een extra jaar op een niveau te brengen dat past bij hun talent. Zodat ze toch dat havo of vwo advies krijgen.

Er komen meer brugklassen zodat de definitieve schoolkeuze wanneer nodig later en beter gemaakt kan worden.

Er komt extra geld voor simpelweg meer lesuren in het MBO, met name taal en rekenen. Leerlingen klagen nu steen en been over de lesuitval.

We organiseren de zorg in en om scholen zodat docenten weer aan lesgeven toekomen. Meer schoolmaatschappelijk werk maar ook jeugdzorg gewoon dichtbij de school.

Er moet een einde komen aan de lege lesroosters in het HBO en op de universiteiten. Dus ook extra geld voor extra colleges door vakbekwame docenten.

Kortom: Meer tijd voor onderwijs!