17 december 2010 - Hoofdinhoud
Drukke dagen achter de rug.
Ben op uitnodiging van staatssecretaris Atsma van Milieu naar de Klimaatconferentie in Cancun geweest met de Kamerleden Maarten Haverkamp (CDA), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Stientje van Veldhoven (D66). Het was boeiend om de onderhandelingen voor een nieuw akkoord van dichtbij mee te maken. Bij de top in Kopenhagen konden wij als Kamerleden relatief weinig meekrijgen van de onderhandelingen zelf. In Cancun kregen we die mogelijkheid wel. Bijna alle onderhandelingen stonden in het teken van aanpassing aan de klimaatverandering voor met name de allerarmste landen en het delen van groene technologie. Een reductie van de broeikasgassenuitstoot met verplichtende maatregelen zat er niet in. Met name China en de Verenigde Staten lagen dwars. Op zo’n top realiseerde ik me weer dat internationale organisaties in hun mogelijkheden om gezamenlijk beleid te maken zeer beperkt zijn. Elk land kiest eerst voor zijn eigen belangen alvorens de belangen van de planeet als geheel te bezien. Een paar kilometer van de conferentie was het Klimaforum, georganiseerd door maatschappelijke organisaties. Daar heeft de Klimaforumorganisatie onze film Meat the Truth tweemaal vertoond, zonder dat we daarbij betrokken waren. Geweldig om te zien dat onze documentaire wereldwijd furore maakt!
Afgelopen maandag ben ik weer thuisgekomen , meteen daarna begrotingsdebat Buitenlandse Zaken (klik hier voor mijn bijdrage) en het debat over controles van de VWA bij diertransporten en slachthuizen De staatssecretaris heeft me beloofd om in 2011 intensiever te gaan controleren bij diertransporten. De vraag is alleen of hij dat kan waarmaken. Er is sprake van een miljoenenbezuiniging bij de VWA en de AID en de staatssecretaris laat de controles vooral over aan de diertransportsector zelf via een rammelend certificeringssysteem. Lees hier mijn bijdrage.
Gisteren hebben we mooie resultaten geboekt bij de stemmingen. We hebben een motie aangenomen gekregen waarin de regering opgedragen wordt om in het buitenlands beleid voortdurend te streven naar een verkleining van de ecologische voetafdruk van Nederland in het buitenland. We gebruiken zoveel grondstoffen uit het buitenland, met name uit ontwikkelingslanden, dat dat ten koste gaat van de leefomgeving van en voedselvoorziening voor de bewoners van die landen: denk aan ontbossing en milieuvervuiling en het verbouwen van veevoer voor de Nederlandse bio-industrie in plaats van voedsel voor de lokale bevolking.
We hebben ook een grote meerderheid van de Kamer mee gekregen in een oproep aan de regering om in de discussie over toetreding van IJsland tot de Europese Unie de voorwaarde te stellen dat het land moet zijn gestopt met de walvisjacht om te mogen toetreden. Geweldig! Ik heb gisteren ook een hoofdelijke stemming gevraagd bij mijn motie om op termijn de bio-industrie te beëindigen. De leden van de fracties van de Partij van de Arbeid, de SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie stemden voor de motie. Alle ogen waren natuurlijk gericht op de PVV en met name op Dion Graus. De PVV heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat er op termijn een einde moet komen aan de bio-industrie (mijn motie was ook op deze formulering uit het PVV verkiezingsprogramma gebaseerd) en Graus roept om de haverklap dat hij zeer tegen de bio-industrie is. Graus (en de andere leden van de PVV) stemde tegen de motie. Hiermee werd het dubbele moraal van de PVV helemaal duidelijk. Wél een dierenpolitie willen, maar de grootschalige dierenmishandeling in de bio-industrie ongemoeid laten...Graus probeert zich te verdedigen met het slappe argument dat de regering niet over de bio-industrie zou gaan, maar dat de keuze van de consument bepalend is. Maar iedereen weet dat de regering er heel goed voor kan zorgen dat er geen dieronvriendelijke producten meer in het schap liggen en dat de productie van de bio-industrie voor 70% geëxporteerd wordt. Daar kunnen Nederlandse consumenten geen enkele invloed op uitoefenen, de Nederlandse regering des te meer!
De feestdagen staan voor de deur en veel mensen denken na over goede voornemens voor 2011. Ik zou iedereen willen oproepen om de goede voornemens al tijdens de kerstinkopen te laten gelden, door te kiezen voor een diervriendelijke en duurzaam kerstdiner. Kies voor een lekker vegetarisch gerecht (klik bijv. hier www.devegetarier.nl voor de heerlijkste recepten) Peas on earth met een diervriendelijk kerstmenu, je werkt meteen aan een betere gezondheid voor jezelf en een beter milieu en een stabiel klimaat (check www.meatthetruth.nl over het hoe en waarom)!
Tot in het nieuwe jaar!