Openheid over benzineprijzen

Met dank overgenomen van S.A.M. (Sharon) Dijksma i, gepubliceerd op woensdag 2 februari 2011.
Openheid over benzineprijzen
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr/ de Raaf

Twee weken voor de Kamerverkiezingen kondigde CDA-Kamerlid Koopmans aan te komen met een initiatiefwet om de inzichtelijkheid van motorbrandstofprijzen te vergroten. Die timing blijkt niet toevallig te zijn geweest. Vandaag willen Maxime Verhagen en de CDA-fractie er al niets meer van weten. Daarom kom ik zelf met een initiatiefwet. Mensen hebben immers het recht te weten wat de benzineprijzen zijn.

De PvdA dringt al jaren aan op meer transparantie over benzineprijzen. Daarin stonden we gelukkig niet alleen: een zeer grote Kamermeerderheid heeft hier de afgelopen jaren op aangedrongen. Tijdens twee verschillende kabinetsperiodes zijn dan ook twee moties ingediend en aangenomen om dit voor elkaar te krijgen.

Wij vinden dat mensen het recht hebben om te weten wat de benzine kost, en wat de prijsverschillen zijn. Dat is simpel te regelen, bijvoorbeeld met een landelijke website met de benzineprijzen gekoppeld aan applicaties voor smartphones en navigatiesystemen.

Echter: veel pomphouders verdommen het om hun prijzen door te geven, ondanks de uitdrukkelijke wensen van de Kamer. In plaats van met steun van de Kamer actie te ondernemen, buigt uitgerekend de leider en verantwoordelijke minister van het CDA nu het hoofd voor de benzinesector.

De enige oplossing is dan: zelf met een initiatiefwet komen. Om Ger Koopmans te citeren: ‘Met deze wet kunnen de tankstations de prijsinformatie via verschillende toepassingen doorgeven aan de consument. Zo ontstaat er meer transparantie, wat prijsbewuste automobilisten beter in staat stelt om keuzes te maken tussen tankstations’. Wijze woorden Ger, we rekenen op je steun!