Lowlands: No sleep till Biddinghuizen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op zondag 25 juli 2010.
Lowlands: No sleep till Biddinghuizen

Het eerste jaar in het Europarlement zit erop. Een druk jaar met veel klimaatbeleid (helaas niet al te vaak goed nieuws), met mijn eerste ervaringen met Brusselse milieuwetgeving, een langzaam startend landbouwdebat en economische crisis die veel aandacht opeiste. Een jaar waar ik snel leerde hoe de hazen lopen en hoe je mooie plekken kan krijgen, zoals in de tijdelijke commissies die de economische crisis onderzoekt en de commissie die gaat kijken naar de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. Maar ook een jaar waarin je de trein meer ziet dan het thuisfront: het schijnt erbij te horen.

Nu even tijd om bij te tanken. En me ook al te verheugen op Lowlands; want wat er ook gebeurt, muziek blijft een essentiële manier om me te kunnen ontspannen. Het plezier van Lowlands zit ‘m natuurlijk in het ontdekken van totaal onbekende bands die je opdoet omdat je nietsvermoedend een muziektent inloopt. Toch maak ik ook elk jaar de fout door teveel bands in te plannen die ik wil zien. Vooral de zondag is de energie er meestal niet meer en lig ik meer in het gras dan dat ik bij bands te zien ben.

Zondag

Dat wordt dit jaar trouwens lastig: veel bands die ik wil zien, blijken op zondag Lowlands aan te doen. Het schema is nog niet bekend, maar dankzij de verschillende band-websites wordt het programma redelijk helder. En dat wordt dus werken zondag:

Ze komen allemaal langs op de zondag.

Meestal laat ik de Alpha-tent (grootste tent met de grote namen) links liggen, maar voor Queens of the Stone Age en Massive Attack maak ik graag een uitzondering. Op zondag dus. De dagen ervoor zal ik er niet teveel te vinden zijn.

Zaterdag

Met name zaterdag lijkt een heerlijke rustige dag om nieuwe bands te ontdekken. Met als ‘grote’ afsluiter op zaterdag Snow Patrol weet je ook zeker dat je de Alpha-tent niet hoeft te zien die dag. Ik stel dan ook voor om Anouk ook op zaterdag te programmeren: dan kan het Pinkpop-publiek zich bij de Alphatent verzamelen en blijft er genoeg ruimte om elders op het terrein nieuwe bands te zien die nog een publiek moeten veroveren. Kom maar op met Walls, Blood Red Shoes en anderen.

Vrijdag

De vrijdag wordt rustig op gang komen, vooral met Mark Lanegan, Alain Johannes en Air. Prima starters om een nieuwe editie van Lowlands af te trappen. Een editie waarover natuurlijk traditiegetrouw wordt gezeurd: te weinig grote namen.

Lowlands hoeft niet teveel grote namen te hebben: Lowlands is bedoeld om nieuwe, onbekende bands op te doen, al struinend van tent naar tent. Voor grote namen hebben we wel eigen concertzalen, zoals die biertent bij de Amsterdam Arena. Daarom kan Lowlands ook uitverkocht zijn voordat er namen bekend zijn. Niet zeuren dus en je laten verrassen. Ga ik ook doen; na mijn vakantie dan.