Monddood? Wie? Dunk?

Met dank overgenomen van A.H. (Anja) Meulenbelt i, gepubliceerd op dinsdag 26 april 2011.
Von der Dunk mag niet spreken
Bron: Blog Anja Meulenbelt

Er is tegenwoordig niets beter voor je vrijheid van meningsuiting dan monddood gemaakt te worden, schrijft Rob Wijnberg in NRC Next. Besluit om de Arondéuslezing van Thomas von der Dunk te verbieden, omdat hij foute dingen over de PVV zou zeggen en kijk wat er gebeurt:

Twee uur later stond de lezing natuurlijk al in volle glorie op de site van de Volkskrant en had de redactie van Pauw & Witteman reeds een stoeltje klaargezet om Thomas nog eens op primetime te laten samenvatten wat hij precies had willen zeggen voordat hij ‘gemuilkorfd’ was. Toen bleek algauw de ware reden waarom de vrijheid van meningsuiting hier op het spel stond: Thomas krijgt nog steeds zijn kaken niet van elkaar als hij praat.

De conclusie die je uit deze zoveelste vrije-woordepisode kan trekken, is in ieder geval dat er tegenwoordig niets beter is voor je vrijheid van meningsuiting dan monddood te worden gemaakt. Ik bedoel: sinds Geert voor haatzaaien terechtstaat, is zijn advocaat vaste presentator van de nieuwe actualiteitrubriek Pauw & Moszkowicz geworden en heeft de verdachte zelf al zeker vijf integraal uitgezonden Arondéus-lezingen gehouden over hoe de Linkse Talibaan in toga tegenover hem het vrije woord om zeep geholpen heeft. Zo gaat dat inmiddels altijd: nog voor je Noord-Korea te berde hebt gebracht, is er al een persconferentie geregeld, ben je in no time trending topic op Twitter en sta je binnen de kortste keren in het illustere rijtje Meest Geciteerde Denkers Sinds Plato en Marx. Nee, monddood word je niet gauw meer in Nederland.

Doofstom, dat wel.

Voor de hele column: hier.