Feest in Gaza

Met dank overgenomen van A.H. (Anja) Meulenbelt i, gepubliceerd op donderdag 5 mei 2011.

Feest in Gaza. De meeste mensen zullen niet waarnemen wat de geoefende Gaza-gangers zien: dat in de feestende menigte zowel de gele vlaggen van Fatah als de groene van Hamas te zien zijn, en dat kon al jaren lang niet meer.

Er zijn nog vele problemen en hindernissen, er liggen nog bergen oud zeer waarover in de nabije toekomst nog veel goede intenties kunnen struikelen, er zijn grote verschillen tussen Fatah en Hamas. Toch: ze hebben gedaan wat de bevolking van ze wilde: ophouden met elkaar te bestrijden.

Belangrijk is dat ze het eens geworden zijn over het doel: een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967, de nederzettingen moeten verdwijnen, Jeruzalem als hoofdstad, en de vluchtelingen niet vergeten. (Zie op de website van The Guardian het filmpje waarop ook de speech van Khaled Michal die spreekt namens Hamas, hier). Beide kanten zijn daarmee opgeschoven naar een gezamenlijk midden: Fatah neemt daarmee veel te vergaande concessies aan Israel terug, die hen overigens niets hebben opgeleverd, Hamas kiest daarmee in feite voor een politieke oplossing, accepteert dat er met Israel onderhandeld wordt over een Palestijnse staat, roept niet meer dat heel Israel moet verdwijnen. Beide kiezen voor de lijn die in feite al vele jaren duidelijk was, want wat er nodig is is allang bekend.

Niet dat Israel nu vol vreugde roept dat er nu een deal te sluiten is met de beide bevolkingsgroepen in de Bezette Palestijnse gebieden - integendeel, die zijn alweer van alles aan het proberen om deze kans op werkelijke vrede te torpederen. Voor de kenners die al vele jaren zien dat Israel geen vrede wil geen verrassing.

Ik kom er nog wel op terug. Nu even feest. Heerlijk ook voor de Fatah aanhangers in Gaza, die het nu hopelijk minder moeilijk zullen krijgen.