Meer weten over Hamas?

Met dank overgenomen van A.H. (Anja) Meulenbelt i, gepubliceerd op vrijdag 6 mei 2011.

071028palestina-062.jpg
Bron: Blog Anja Meulenbelt

(Khaled Hroub)

Bericht van Ghada Zeidan, bestuurslid van de Leonard Woltjer Stichting.

Op 12 mei vindt in De Balie een lezing plaats van twee Hamas-kenners, Jeroen Gunning en Khalid Hroub. Ik heb beiden al een paar keer meegemaakt (zie hier en hier). Het is de moeite, ze weten waar ze het over hebben. Zijn kritisch en zeer goed op de hoogte. Beiden schreven een boek over Hamas, maar er zijn sindsdien vele ontwikkelingen.

gunning-82.jpg
Bron: Blog Anja Meulenbelt

(Jeroen Gunning)

Ik heb natuurlijk in Gaza zelf veel van die ontwikkelingen meegemaakt, zowel de zaken die mij helemaal niet bevallen (ik denk dat ik in Nederland de eerste was die er op wees hoe hardvochtig Hamas met politieke tegenstanders omging) als de zaken die in strijd zijn met de bekende oordelen over Hamas, alsof ze niets anders zouden zijn dan een terroristenbende die Israel wil vernietigen. Zo houden ze zich niet aan hun verkiezingsbeloften dat ze zich niet zouden mengen in de persoonlijke levensstijl van de Gazanen, die ik zelf vooral ken als erg tolerant en vrijheidslievend. Daar staat weer tegenover dat ze zwaar onder druk staan van de extremistische splintergroepen die dreigen de boel over te nemen, omdat ze Hamas te gematigd vinden. Ik heb dus nogal wat vragen die ik ze wil stellen, zoals hoe zij aankijken tegen de tegenstrijdigheden van Hamas, wel in een eenheidsregering met Fatah willen, wat wijst op de bereidheid te onderhandelen en een politieke oplossing te zoeken, maar dan ook weer op zijn tijd de oorlogszuchtige taal, waaronder de opmerkingen over Bin Laden. Ik ben benieuwd, en ik kan de lezing aanraden. Zie verder hieronder.

Ingekomen bericht:

Dit jaar organiseert de Leonhard Woltjer Stichting een reeks lezingen in met betrekking tot de perspectieven van de drie grote religies op het Palestina-Israel conflict.Graag zou ik jullie willen uitnodigen voor de derde lezing op 12 mei. Tijdens deze lezing zullen deskundigen Khaled Hroub en Jeroen Gunning hun visie geven op de perspectieven vanuit de Islam op het conflict. In de bijlage van deze mail find je wat meer info over de staat van dienst van voorgenoemde deskundigen. Uiteraard zal er na de lezing de gelegenheid zijn om vragen te stellen of opmerkingen te plaatsen.

Deze reeks lezingen wordt gehouden in de Balie te amsterdam waarbij de voertaal van de lezingen uitsluitend Engels zal zijn. De lezing vangt aan om 20:00. Kaartjes voor de lezing kunt u reserveren via de site van de Balie www.debalie.nl.

Hoop jullie op 12 mei te zien.

Ghada Zeidan

bestuurslid Leonhard Wolter Stichting