Ophef over traditionele kruidengeneesmiddelen

Met dank overgenomen van P. (Peter) van Dalen i, gepubliceerd op vrijdag 13 mei 2011.
Tuinkas
Bron: Blog Peter van Dalen

We hebben de laatste tijd veel bezorgde e-mails en telefoontjes gekregen over de Richtlijn Traditionele Kruidengeneesmiddelen. Op internet circuleren er verhalen zoals: gaat Europa nu de brandnetelthee uit mijn eigen tuin verbieden? Nee, dat is niet het geval. Wat is er dan wel aan de hand?

Sommige planten bevatten bestanddelen die gebruikt kunnen worden als geneesmiddel. Hoewel deze kruidengeneesmiddelen ´natuurlijk´ zijn, kunnen ze toch een gevaar vormen voor patiënten: denk bijvoorbeeld aan allergische reacties. Daarom moeten ze, net als alle andere medicijnen, worden goedgekeurd om voor de patiënt de veiligheid en de kwaliteit te waarborgen.

Een aantal van deze kruidengeneesmiddelen wordt al geruime tijd gebruikt in Europa (minimaal 15 jaar) en heeft daarom het predicaat ´traditioneel´ gekregen. Voor deze groep komt er een lichtere, eenvoudige en goedkopere registratie-procedure dan voor normale medicijnen. Er hoeven bijvoorbeeld geen uitgebreide klinische onderzoeken te worden gedaan, omdat het geneesmiddel vaak al decennia op de markt is.

In 2004 is de Europese Richtlijn waarin dit wordt geregeld goedgekeurd door het Europees Parlement. Deze wetgeving had een, uitzonderlijk lange, overgangsperiode van 7 jaar waarin producenten hun geneesmiddelen konden aanmelden. Deze periode is nu voorbij en vanaf 1 mei 2011 zijn deze regels gaan gelden.

De EU gaat dus geen planten, kruiden, vitaminen of behandelmethodes verbieden. Het is slechts een vereenvoudigde toelatingsprocedure voor traditionele kruidengeneesmiddelen. Voor 2004 moesten deze immers aan dezelfde eisen voldoen als ´normale´ geneesmiddelen. Het wordt dus nu juist gemakkelijker voor traditionele kruidengeneesmiddelen om als medicijn erkend te worden.