Sateetje happen met premier - Hoofdinhoud
Met één enkele opmerking bracht VVD-Kamerlid Charlie Aptroot de altijd zo gezellige parlementaire barbecue in de Haagse binnentuin achter Nieuwspoort in gevaar: „Het is een haast stalinistische organisatie!", zei hij over de productschappen Vee en Vlees, en Pluimvee en Eieren, die het jaarlijkse eetfestijn aan de politici aanbieden. „De ondernemers vragen er niet om en de besturen zijn niet transparant. De overheid kan net zo goed zélf toezien op de regels. Ik ga hier binnenkort een motie over indienen." Niettemin genoot de VVD’er van de gemoedelijke drukte.
Europarlementariërs Hans van Baalen (l.) en Wim van de Camp met elkaar in discussie
Gastheren Bart Jan Krouwel (Pluimvee en Eieren) en Steven Lak (Vee en Vlees) benadrukten dat de barbecue niets van doen heeft met een ’vleeslobby’, zoals demonstranten buiten beweerden. „Het is gewoon een mooi moment om mensen uit de politiek te spreken”, aldus Lak. Van opheffen van de productschappen wilden zij niet horen: „Wel zijn we aan het moderniseren, gaan we meer taken bundelen en hebben we meer overleg met de achterban. En die is in overgrote meerderheid voor het voortbestaan van de productschappen.” En dus: volgend jaar is er vast weer een parlementaire barbecue, de 35e alweer!
Voor oud-landbouwminister Gerda Verburg voelde het als een afscheidsfeestje. „Morgen al ga ik naar New York om te worden geïnstalleerd als vertegenwoordiger van de Wereldvoedselorganisatie FAO.” Jaloers hoorden haar oud-collega’s dat Gerda haar intrek zal nemen aan de Via Appia in haar standplaats Rome, waar onder anderen actrice Sophia Loren haar ’buurvrouw’ wordt.
De vegetarische barbecue van Marianne Thieme en haar Partij voor de Dieren op het nabijgelegen Plein heeft blijkbaar toch wat losgemaakt. Zo waren op de échte barbecue ook volop vruchten, tomaten en komkommers. „Vier uur: kop cherrytomaatjes”, grapte ministerpresident Mark Rutte , die het kleine eerste jaar van zijn kabinet met tevredenheid bezag.
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) beaamde dat: „We moeten, als gedoogkabinet, extra hard werken om voorstellen erdoor te krijgen. Het is een goede, stabiele club.” Volgens CDAKamerlid Ger Koopmans zelfs bijna saai. „Maar hoe saaier, hoe stabieler.”
Ook dit jaar was de bekende chef-kok Huub Oudshoorn weer druk in de weer voor de gasten, onder wie minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt , staatssecretaris van Milieu Joop Atsma („er is weer genoeg water in Nederland”), de VVD-Kamerleden Ineke Dezentjé Hamming , Jeanine Hennis-Plasschaert en Ton Elias , D66-voorman Alexander Pechtold , CDA’er Henk Jan Ormel en FNV-voorzitter Agnes Jongerius . Wijnkoper Paul Herman uit het Zeeuwse Axel voorzag iedereen van een bijpassend glas.
Annechien ten Have-Mellema presenteerde haar zogeheten Lupinevarkensvlees, dat ze samen met onder anderen chef-kok Marco Westmaas van restaurant Elzenduin in Ter Heijde op de markt brengt. „Ook bij ons in de stallen in Beerta zijn door die actiegroep geheime opnames gemaakt, maar die gaven echt een vertekend beeld!” benadrukte Ten Have. Westmaas: „De varkens eten lupinen, als vervanging van soja.”
Rob Baan van het veelbesproken bedrijf Koppert Cress - een kwekerij van kiemgroenten - laadde demonstratief een berg taugé op zijn bord en liet mensen proeven van de beruchte mosterdkiemen, die een van de verspreiders van de ziekmakende EHEC-bacterie zouden zijn. „Volkomen ongevaarlijk!” hield hij VVD-senator Loek Hermans voor, die moedig een plukje weg kauwde. „Wel erg pittig”, luidde het oordeel.
Vicepremier Maxime Verhagen kwam ook een sateetje happen. Zijn opmerking over ’het gevoel van onbehagen’ dat in Nederland zou leven, doet veel stof opwaaien. „Maar dat moet ook, anders is er geen discussie”, glimlachte hij. CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier had daar in elk geval afstand van genomen: „Als we bang moeten zijn voor buitenlanders, moet ik zeker bang zijn voor mezelf”, verklaarde ze.
Met PvdA-collega Angelien Eijsink keek ze uit naar het reces: „Eindelijk eens tijd om dossiers op te ruimen in plaats van alleen maar lezen”, zei Angelien. Minister Gerd Leers van Integratie vermoedde dat hij nog flink wat werk moet meenemen op vakantie: „We zijn ook nog niet klaar, nog twee kabinetsvergaderingen, onder meer over illegaliteit.” Dat er nog flink wat werk ligt, bleek wel uit de afwezigheid van veel bewindslieden. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet ontbrak ook, omdat er nog de hele middag gestemd moest worden.
Frans Timmermans (PvdA) merkte op dat de oppositie nog niet veel merkt van de ’uitgestoken hand’ van Rutte. „Als ze ons nodig hebben, bijvoorbeeld in buitenlandse onderwerpen, dan wel, maar er staat weinig tegenover.” Zijn collega Ronald Plasterk hield, als woordvoerder Financiën, het kabinet ook nog aan het werk: „Ik maak me grote zorgen over Griekenland. Niet alleen vanwege het geld, maar ook om de uit de hand lopende demonstraties.”
Volgens Charlie Aptroot waren de Europarlementariërs Hans van Baalen (VVD) en Wim van de Camp (CDA) met een speciaal doel naar Den Haag gekomen: „Ze gaan zo meteen samen collecteren voor Griekenland!”