Verslag uit Griekenland dag twee: Groene energie en ICT motor voor snelle groei? - Hoofdinhoud
Griekenland leeft boven zijn stand. Er wordt te weinig geëxporteerd en er wordt te weinig verdiend in de economie. Met toerisme alleen komt men er niet. De winkels in Thessaloniki zien er prima uit maar ondanks de uitverkoop blijven de klanten weg.
Met de helpende hand van Europa en het IMF neemt de Griekse schuld verder toe. Wat lost dat op? Een veel gehoorde opmerking tijdens de eerste dag van de delegatie Griekenland. Immers, de Griekse schuld neemt de komende jaren sterk toe en niet af. Deze negatieve spiraal kan alleen worden doorbroken worden door economisch herstel en nieuwe werkgelegenheid. Daarom hebben we gepraat met de Griekse minister Xynidis (Regionale Ontwikkeling) en mensen van de regio´s en steden. Zij zitten er enigszins lamgeslagen maar nog niet verslagen bij. Men weet dat er harder gewerkt moet worden maar aan werkverschaffing zoals bij ons in de jaren 30 denkt hier nog niemand. Men wil slagen maken in de ICT branche en met groene energie. Hier liggen kansen voor snelle groei. Veel jongeren kunnen hier nu niet aan de bak; om- en bijscholing moet hen perspectief bieden.
Maar toch, de Griekse Minister Xynidis blijft het proberen en geeft aan dat elke ondersteuning van Europa prima is omdat zo het faillissement wordt vermeden. De sleutel ligt in nieuw ondernemerschap en minder overheid. Er zijn signalen dat men in Griekenland de trap van bovenaf wil schoonvegen. Een staatshervorming is in gang gezet. Vanaf 1 juli krijgen de regio´s, zoals hier in Macedonië, rechtstreeks zeggenschap. Tot nu toe was het Athene wat de klok sloeg. Centraal werd bepaald wie waarvoor in aanmerking kwam. Nu krijgt de Griekse regio een rechtstreeks gekozen bestuur. Zij gaan voortaan over de besteding van de Europese fondsen voor Regionale Ontwikkeling (2 miljard per jaar). Zo kan beter worden aangesloten bij investeringen die bedrijven willen doen in het gebied. Tot nu toe was zo´n aanpak niet bespreekbaar. Elders in Europa heeft decentralisatie positief uitgewerkt. Zo heeft ook het kabinet Rutte het economische beleid in de provincies en landsdelen neergelegd.
Ik hoop dat met deze stap de vriendjespolitiek een halt wordt toegeroepen. Immers zonder maatwerk, zeggenschap en herwonnen zelfvertrouwen komen de noodzakelijke private investeringen niet op gang en komt Griekenland er niet bovenop.
Lambert van Nistelrooij, delegatieleider Regionale Ontwikkeling vanuit Thessaloniki, Griekenland