Radiocolumn augustus: Europadagen 2011: dichter bij de burger

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op maandag 29 augustus 2011.

De laatste zondag van elke maand gaat mijn stem over de ether bij MTV Moergestel. Dan gaan maatschappelijke zaken in Europa, Nederland en Brabant over tafel. Hieronder volgt de text van de radiocolumn van augustus 2011 over mijn kijk op de Europadagen dit jaar op 16 en 17 September over het thema Energie (het audiobestand volgt later), en U bent als burger meer dan welkom om ook aan deze dagen deel te nemen.

"Beste luisteraar,

Tijdens mijn maandelijkse column bespreek ik actuele onderwerpen. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap. Enerzijds krijgt U informatie over actuele onderwerpen, anderzijds krijg ik als lid van het Europees Parlement uit Uw regio de kans dicht bij de burger te blijven.

We doen dit nu bijna een jaar. Ik doe dat met veel plezier. Om een paar thema’s te noemen: privacy op het internet, de problemen rond de Euro, het Europees Ouderenjaar 2012, de Europese regels voor huurwoningen, Brabant Culturele Hoofdstad 2018, en al enkele keren over onderwerpen zoals rond energie, innovatie en concurrentiekracht.

Vandaag wil ik een stapje verder gaan. Ik wil U uitnodigen voor een tweetal ontmoetingsdagen die ik op 16 en 17 september zal houden. Want dichter bij de burger betekent voor mij dat ik met u in gesprek ga en laat zien hoe het anders kan.

Welnu, op vrijdag 16 en zaterdag 17 september kan dat. Deze dagen, staan in het teken van ENERGIE en wat we er zelf dicht bij huis mee kunnen. Al lang is bekend dat er veel moet veranderen. De klassieke brandstoffen zoals kolen en aardgas raken op termijn op en we willen naar energiebronnen die minder belastend zijn voor het milieu. Bovendien moeten de kosten in de hand worden gehouden. Europa stimuleert het onderzoek naar de nieuwe mogelijkheden. Bovendien willen we dat de resultaten en ervaringen van andere landen ook in Nederland worden toegepast. Er valt veel van elkaar te leren.

Op vrijdag16 september komt een scala van energie - onderwerpen aan bod.

Ik noem er U een zestal :

het opwekken van energie in de land en tuinbouw. Wist u dat er tuinders zijn die meer verdienen met het terugleveren van elektriciteit aan het net dan aan hun sla of komkommers? Sjaak van der Tak, voorzitter van de glastuinbouwsector in ons land zal daarop ingaan;

het plaatsen van zonnepanelen op landbouwschuren; varkenshouder Hans Verhoeven en Hans Huibers van de ZLTO zullen een toelichting geven;

de opkomst van de electrische auto; we tonen de Lotus Elise een sportieve auto

met uitstekende prestaties;

we hebben gasten uit het buitenland. Zo vertellen vertegenwoordigers van Franse dorpen hoe ver men is met voldoen in de eigen energiebehoefte; deze groep van Franse coöperaties wil graag samenwerking met Nederlandse initiatieven zoals de energiecoöperatie in het nabijgelegen Esbeek;

Waterschap De Dommel licht toe hoe men energie uit afvalwater gaat opwekken;

er is toelichting op de ondersteuningsmogelijkheden, waar kun je terecht voor subsidies of andere vormen van hulp.

Op vrijdag 16 september richt ik me in de morgen op de land en tuinbouw; in de middag op de dorpen en de woningbouwcorporaties. Daarbij werk ik samen met de Brabantse Vereniging van Kleine Kernen, waarin de dorpsraden zijn vertegenwoordigd.

Op zaterdag 17 september wordt de belangrijkste inleiding verzorgd door Rick Harwig, verantwoordelijk voor de initiatieven rond energie op de Technische Universiteit Eindhoven en voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De discussie staat onder leiding van het Brabantse Tweede Kamerlid Elly Blanksma. In een expositie worden nieuwe mogelijkheden getoond. In de middag wordt bovendien voor het eerst een Europese Burgerschapsprijs uitgereikt aan een Brabantse burger die zich al jaren voor deze onderwerpen inzet.

U proeft het: met praten alleen komen we er niet. Er liggen wel degelijk mogelijkheden, waarmee we aan de slag kunnen. Zelf wil ik deze nieuwe initiatieven van harte ondersteunen en nagaan of we in Europa en in Nederland op het goede spoor zitten. “Hoe concreter, hoe beter”, geldt ook hier.

Waar vindt dit allemaal plaats? Tijdens Land Art Diessen, in de gemeente Hilvarenbeek. Land Art of te wel landschapskunst, omvat een kunstwandeling in het landschap van zo’n vier km. Twintig kunstwerken staan in en langs de Reusel en in het natuurgebied de Turkaa. Ook de wandelroute, die nu voor de vierde keer wordt gehouden is gratis en staat open voor iedereen. Voor al deze activiteiten moet U zijn aan de Molenstraat 17a in Diessen. Wilt u meer weten, ga dan even naar de websites. Voor Landart tikt U www.landartdiessen.nl in, daar vindt U alle informatie en ziet U ook een overzicht van het getoonde werk in de afgelopen jaren. Zeker de moeite waard! Voor mijn twee Energiedagen kunt U bij mij terecht op www.lambertvannistelrooij.nl Maar U kunt ook informeren bij de redactie van MTV.

Kortom deze keer laat ik het niet bij een praatje, ik nodig U uit. Aanbellen hoeft niet. We doen het op z’n Brabants, gewoon achterom, informeel. Het paviljoen, waar ook de kunstroute begint staat in onze achtertuin. U bent van harte welkom bij Lia en mij voor een kopje koffie of iets anders."

Lambert van Nistelrooij