Griekse liberale oppositieleider Dora Bakoyannis in Nederland: Papandreou helpt Griekenland om zeep

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 6 oktober 2011.

Op uitnodiging van de VVD-leider in het Europees Parlement, Hans van Baalen, bezocht de Griekse liberale oppositieleider Dora Bakoyannis de afgelopen dagen Nederland. Zij ontmoette o.a. premier Mark Rutte, fractievoorzitter Stef Blok en oud-Eurocommissaris Frits Bolkestein.

Als oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalige burgemeester van Athene is Bakoyannis uit de christen-democratische Nieuwe Democratie gestapt omdat deze partij zich tegen de noodzakelijke bezuinigingen en hervormingen om de Euro te redden had gekeerd.

Dora Bakoyannis, inmiddels leider van de nieuwe Democratische Alliantie, wil meer hervormen dan de socialistische PASAK-regering van Andreas Papandreou, die vooral de lasten voor burgers en bedrijven verhoogt en de bureaucratie ontziet. Bakoyannis wil de zwarte economie hard aanpakken, de overheid veel dieper saneren en Griekenland radicaal moderniseren. Griekenland moet weer geld gaan verdienen in plaats van op de pof leven. Staatsbedrijven moeten in een Treuhand worden ondergebracht en verkocht wanneer de markt daar rijp voor is, anders gaat het tafelzilver voor bodemprijzen de deur uit hetgeen ook voor de schuldeisers slecht is. Zij wil dat Griekenland haar schulden aflost en binnen de Eurozone blijft. Papandreaou brengt de Griekse concurrentiekracht en het vermogen geld te verdienen om zeep met instemming van de Trojka van ECB, Europese Commissie en IMF.