Handkus voor Griekse Iron Lady

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 7 oktober 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Onlangs nam Hans van Baalen, fractievoorzitter van de VVD in het Europees Parlement, in Athene poolshoogte hoe het met de Griekse bezuinigingen stond. Hij sprak daar onder andere op het congres van de nieuwe liberale Democratische Alliantie van Dora Bakoyannis. Deze oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalige burgemeester van Athene was uit de christendemocratische Nieuwe Democratie gestapt, omdat deze partij zich tegen de noodzakelijke bezuinigingen en hervormingen had gekeerd.

De Griekse liberale Dora Bakoyannis tussen Europarlementariër Hans van Baalen (l.) en VVD-prominent Frits Bolkestein. FOTO: JOS VAN LEEUWEN

Bakoyannis begon voor zichzelf en richtte een liberale hervormingspartij op. Zij wil meer bezuinigen dan de socialistische Pasok van premier Papandreou , maar dan zal de bureaucratie zelf moeten bloeden. Ze wil lucht voor het particuliere bedrijfsleven en de burgers die wel belasting betalen en staatsbedrijven naar de beurs brengen. Kortom, ze wil de zwarte economie aanpakken en Griekenland radicaal moderniseren.

„Griekenland moet weer geld gaan verdienen in plaats van op de pof leven. Griekenland moet alle Europese steun terugbetalen”, is haar stellige motto, zo bleek toen zij voor een spreekbeurt overkwam naar het Haagse Carlton Ambassador Hotel.

Tijdens het diner sprak Bakoyannis met VVD-prominenten als oud-eurocommissaris Frits Bolkestein , fractievoorzitter Stef Blok , staatssecretaris Frans Weekers en partijvoorzitter Benk Korthals. Bolkestein gaf haar na de enerverende discussie over het Griekse drama een handkus. Hij had respect voor haar eerlijkheid. Hans van Baalen noemde Bakoyannis ’de Griekse Iron Lady’.

De volgende dag sprak zij in het Torentje met premier Mark Rutte en bezocht zij de Tweede Kamer. „Het zou voor Griekenland een zegen zijn als we een liberale premier als Mark hadden”, sprak de Iron Lady vol sympathie.