Verordening 2008/683 - Voortzetting van de uitvoering van de Europese programma’s voor navigatie per satelliet (Egnos en Galileo)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening was geldig van 25 juli 2008 tot 31 december 2013.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EG) nr. 683/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 9 juli 2008 betreffende de voortzetting van de uitvoering van de Europese programma’s voor navigatie per satelliet (Egnos en Galileo)

officiële Engelstalige titel

Regulation (EC) No 683/2008 of the European Parliament and of the Council of 9 July 2008 on the further implementation of the European satellite navigation programmes (EGNOS and Galileo)
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2008/683
Origineel voorstel COM(2004)477 NLEN
Celex-nummer i 32008R0683

3.

Key dates

Document 09-07-2008
Bekendmaking in Publicatieblad 24-07-2008; OJ L 196, 24.7.2008,Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 041
Inwerkingtreding 25-07-2008; in werking datum publicatie +1 zie art 24
Einde geldigheid 31-12-2013; opgeheven door 32013R1285

4.

Wettekst

24.7.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 196/1

 

VERORDENING (EG) Nr. 683/2008 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 9 juli 2008

betreffende de voortzetting van de uitvoering van de Europese programma’s voor navigatie per satelliet (Egnos en Galileo)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 156,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Na raadpleging van het Comité van de Regio’s,

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Europese beleid inzake navigatie per satelliet heeft ten doel de Gemeenschap te voorzien van twee systemen voor satellietnavigatie (hierna „de systemen” genoemd). Deze systemen worden door de programma’s Egnos en Galileo (hierna „de programma’s” genoemd) ingevoerd. Elke infrastructuur omvat satellieten en een netwerk van grondstations.

 

(2)

Het Galileo-programma beoogt de eerste specifiek voor civiele doeleinden ontworpen mondiale infrastructuur voor navigatie en plaatsbepaling per satelliet in te voeren. Het door het Galileo-programma ingevoerde systeem is geheel onafhankelijk van de andere systemen die bestaan of zouden kunnen ontstaan.

 

(3)

Het Egnos-programma beoogt de verbetering van de kwaliteit van de signalen van bestaande mondiale systemen voor navigatie per satelliet (hierna „GNSS” genoemd).

 

(4)

Het Europees Parlement, de Raad en het Europees Economisch en Sociaal Comité hebben de programma’s steeds ten volle ondersteund.

 

(5)

De ontwikkeling van navigatie per satelliet past geheel in het kader van de Lissabonstrategie en andere communautaire beleidssectoren, zoals het vervoersbeleid zoals dit in het Witboek van de Commissie van 12 september 2001 met als titel „Het Europees vervoersbeleid tot het jaar 2010: tijd om te kiezen” wordt gepresenteerd. In haar werkprogramma moet de Commissie in voorkomend geval bijzondere aandacht besteden aan de ontwikkeling van GNSS-toepassingen en -diensten.

 

(6)

De programma’s behoren tot de prioritaire projecten in het door de Commissie voorgestelde en door de Europese Raad onderschreven Lissabon-actieprogramma voor groei en werkgelegenheid. Zij worden ook gezien als een van de voornaamste hoekstenen van het toekomstige Europese ruimtevaartprogramma, als uiteengezet in de mededeling van de Commissie van 26 april 2007 over het Europese ruimtebeleid.

 

(7)

Het Galileo-programma omvat een definitiefase, een ontwikkelings- en valideringsfase, een stationeringsfase en een exploitatiefase. De stationeringsfase zou moeten beginnen in 2008 en eindigen in 2013. Het systeem zou in 2013 operationeel moeten zijn.

 

(8)

De definitiefase en de ontwikkelings- en valideringsfase van het Galileo-programma, die de onderzoeksfasen van het programma vormen, zijn substantieel gefinancierd uit de communautaire begroting van de trans-Europese netwerken en door het Europees Ruimteagentschap (hierna „ESA” genoemd). De stationeringsfase zou in beginsel integraal door de Gemeenschap moeten worden gefinancierd. In een later stadium kan worden besloten dat voor de exploitatie, onderhoud, verbetering en vernieuwing van het systeem na 2013 publiek-private partnerschappen of andere vormen van overeenkomsten met organisaties uit de privésector geëigend zijn.

 

(9)

Het centrum voor de beveiliging van mensenlevens (Safety-of-Life Centre) in Madrid kan besluiten zich te ontwikkelen tot een volledig gekwalificeerd en gelijkwaardig Galileo-satellietcontrolecentrum; de activa daarvan worden eigendom van de Gemeenschap. De voor deze ontwikkeling nodige investering brengt geen bijkomende kosten met zich ten...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.