Economie in dienst van mensen

Met dank overgenomen van S.A.M. (Sharon) Dijksma i, gepubliceerd op woensdag 2 november 2011.
Economie in dienst van mensen
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr / Public Domain Photos

Voor de PvdA is de economie er voor mensen: een bron van banen. Mensen zijn ook geholpen met een duurzame, groene economie. Je helpt ze met het halveren van de studiekosten voor technische MBO-opleidingen. Door te investeren in onderzoek en innovatie. Minister Verhagen heeft daarover iets andere opvattingen: volgens hem staat de economie in dienst van grote bedrijven en moet je vooral niet te veel investeren in de toekomst.

Bij het debat over de begroting van het ministerie van Economie, Innovatie en Landbouw woensdag zei ik: halveer de studiekosten voor mbo’ers die een technische opleiding doen. Alleen al in de komende jaren zullen er ruim 150.000 vacatures beschikbaar komen voor jongeren met een technische MBO-opleiding. Nu kiezen nog te weinig studenten voor een technische opleiding.

Ik wil minister Verhagen een voorstel doen: maak met een beetje geld van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie ruimte om te experimenteren met een halvering van de studiekosten voor MBO-ers die kiezen voor techniek. Wanneer de overheid de helft betaalt en het bedrijfsleven stage- en baangaranties geeft brengt dat de boel in beweging. Een investering die zich dubbel en dwars uitbetaalt.

Het onderwijs en bedrijfsleven zijn enthousiast. In Tilburg vraagt men al om experimenteerruimte op het snijvlak van het onderwijs en de arbeidsmarkt! Mensen zijn bezig om de banden tussen bedrijfsleven en beroepsonderwijs nauw aan te halen en ook kruisbestuiving te organiseren. Zou dit voorstel niet onderdeel kunnen zijn van een door de overheid gesteund experiment in Tilburg?

De minister brengt de economie onvoldoende in beweging. Hij lijkt niet te beseffen dat in een crisis niets belangrijker is dan dat: mensen moeten aan het werk.

Ook op andere terreinen schiet de minister tekort. Aan innovatie en vergroening van de economie wordt weinig gedaan. Wel wordt er een bedrag van vijfhonderd miljoen bij het wetenschappelijk onderzoek weggehaald. Dat betekent drieduizend minder vacatures voor veelbelovende onderzoekers. Daar zet de minister dan een belastingvoordeeltje voor grote bedrijven tegenover. Het is maar waar je prioriteiten liggen.

Bij mijn inbreng aan het debat heb ik de minister ook gewezen op de bedreigde consumentenbelangen. Verhagen scoort bij de PvdA op dit dossier geen hoge ogen. Of we het nou hebben over de benzinemarkt, de energieleveranciers of de verzekeraars; we hebben te maken met sterke zogenoemde oligopolies. Een kleine club giganten maakt de dienst uit. Voor nieuwkomers is weinig ruimte. Als we ervoor zorgen dat die nieuwkomers ruimte krijgen, voorkomen we prijsafspraken, zodat de prijzen die mensen moeten betalen omlaag gaan.

Meer dan ooit is het van belang dat het toezicht op deze markten wordt verscherpt. De gedwongen fusie van diverse toezichthouders kunnen wij niet terugdraaien. Maar de PvdA houdt wel een warm pleidooi voor een aanpassing van de wet, door haar aan te vullen met een Collectief Consumentenrecht. Op die manier kunnen we geleden schade veel makkelijker en sneller verhalen op de daders, doordat slachtoffer van consumentenonrecht zich na een uitspraak niet allemaal individueel hoeven te melden bij de rechter. Ook ontlast dit voorstel de rechtspraak.

Ik hoop dat de minister deze voorstellen omarmt. Het zou niet alleen goed zijn voor de economie, maar ook voor mensen.