EnergieK Platteland verslag - Hoofdinhoud
EnergieK Platteland
“Informatie en kennis voor energie initiatieven op het Brabantse platteland”
Overheidsorganisaties hebben ambities op het vlak van duurzame energie. Het landelijk gebied speelt daar een belangrijke rol in. Vaak zijn er plannen genoeg, maar blijkt de uitvoering erg lastig. Voor de bijeenkomst EnergieK Platteland waren enkele interessante organisaties en instellingen uitgenodigd om best practices voor lokale en regionale energie te presenteren.
Ben Besselink, lid dagelijks bestuur Waterschap De Dommel
Waterschap De Dommel heeft gekozen voor Tilburg als locatie voor de bouw van een energiefabriek bij een waterzuivering. Bij deze keuze uit 36 locaties in haar werkgebied speelden een tweetal argumenten een belangrijke rol: de profilering van Tilburg als duurzame gemeente en de mogelijkheden om naast slibverwerking ook andere vormen van duurzame energieproductie te realiseren. De slibverwerking dient minimaal energieneutraal plaats te vinden. Een vijftal marktpartijen voert momenteel berekeningen uit, die als basis gaan dienen voor de aanbesteding in het voorjaar van 2012. Deze investering is het resultaat van de bedrijfsstrategie van waterschap De Dommel. Een aantal kenmerken zijn: anticyclisch investeren, inspelen op te verwachten grondstoftekorten en kennisuitwisseling met partners.
Jan Peters, directeur Asset management Enexis
Nederland heeft een behoorlijke achterstand op het gebied van duurzame energie. Er wordt veel gepraat, maar relatief weinig gerealiseerd. Enexis wil als netwerkbedrijf zaken mogelijk maken. Ervaring is al opgedaan met de bouw van windparken en het aansluiten op het openbaar net van WKK-installaties met name op glastuinbouwbedrijven. Projecten waar nu aan wordt gewerkt zijn onder andere het uitrollen van de slimme meter en samen met de andere netbeheerders aanleggen van 10.000 publieke laadpunten voor ‘smart charging’ van elektrische voertuigen. Nieuwe projecten worden verwacht op het terrein van ‘groen gas’ en lokale energievoorziening. De mogelijkheden en beperkingen worden momenteel in beeld gebracht.
Jan de Pauw, medewerker Ecopower cvba (hernieuwbare energiecoöperatie)
De coöperatie heeft 33.000 leden in heel Vlaanderen. Ze nemen niet allemaal energie af, maar zorgen via de aankoop van aandelen er wel samen voor dat momenteel sprake is van een zeer gunstige financiële situatie. Daarvoor kan Ecopower volop investeren in nieuwe vormen van duurzame energie. Deze investeringen moeten de productie van groene energie aanmerkelijk vergroten. Op dit moment is namelijk 85% van de productie afkomstig van windenergie en moet 50% van de energie die wordt doorgeleverd aan de leden, bij derden worden ingekocht.
Nieuwe projecten zijn gericht op:
-
-productie van houtpellets uit snoeiafval voor verbranding in houtovens met een hoogrendement voor de verwarming van woningen;
-
-plaatsing van zonnecollectoren, met name op scholen in verband met het educatieve aspect;
-
-teelt van koolzaad op gemengde landbouwbedrijven voor twee doelen: productie van veevoer voor het eigen vee en olie als brandstof.
Bij deze projecten wordt niet gekeken naar de rendabiliteit op dit moment, maar wordt uitgegaan van de toekomstige rendabiliteit bij een verdere stijging van de fossiele brandstoffen. Uitdaging is ook de intensivering van de voorlichting aan de leden over energiebesparing en het belang van het gebruik van hernieuwbare energie.
Plenair debat
Onder leiding van Erik van den Oord werd een plenair debat gevoerd. Als opening van dit debat gaven Gerbert van der Wal (directeur Regionale ontwikkeling bij ERAC) en Hans Huibers (voorzitter ZLTO) een reflectie op de gepresenteerde best practices.
Aangegeven werd dat energie zeker één van de thema’s is bij het aangaan van nieuwe verbintenissen tussen stad en platteland. Er zijn enkele hobbels, zoals de toegang tot het openbaar net en het fiscaal beleid), maar mensen zullen het verschil maken.
Naar het voorbeeld van Duitsland en België zullen we meer aandacht moeten hebben voor het socialiseren van duurzame energieproductie. Communicatie over de mogelijkheden van lokale initiatieven zijn daarbij belangrijk. Enexis kan hierin haar rol spelen.
Conclusies en vervolgacties
Ter afsluiting gaven de europarlementariërs Lambert van Nistelrooij en Esther de Lange aan welke conclusies zij trekken uit deze bijeenkomst. En ook welke vervolgacties hen voor ogen staan.
In Nederland moet nog veel gedaan worden. Belangrijk is dat er meer verbindingen worden gelegd tussen initiatieven, zodat kennis kan stromen. Regionale initiatieven zijn van groot belang om zaken te concretiseren, ook voor Europa. Daarom heeft de Europese Investerings Bank meer mogelijkheden gekregen om de financiering van regionale initiatieven te ondersteunen via garantiestellingen. Om de projecten een voldoende omvang te geven zal lokale en regionale samenwerking onontbeerlijk zijn. Nationale en Europese regelgeving moet die samenwerking niet in de weg staan.
De grondstoffenstrategie van Europa is nog niet helder. Daarom zullen concrete acties nodig zijn om zo spoedig mogelijk duidelijkheid te scheppen middels een heldere visie, waarvoor de Europese Commissie een voorzet moet geven. Zij zal daar op worden aangesproken. Voor de vertaling van die visie in concrete projecten is het van belang dat de overheden betrouwbaar zijn, ook wat betreft de continuïteit in financiële ondersteuning van nieuwe ontwikkelingen.
Vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zal alleen succesvol kunnen zijn als gestreefd wordt naar het stimuleren van win-win resultaten via het realiseren van integrale projecten. Voor wat betreft de coöperatieve samenwerking kunnen we veel leren van de ervaringen in Vlaanderen, ook van hun ‘fouten’.
Om meer foto´s te bekijken klikt u hier.
Hieronder vind u nog enkele presentaties die werden gehouden op de dagen zelf:
zaterdag 16 september:
Rural Energy Project Financing
Ecopower hernieuwbare energiecooperatie
zondag 17 september:
RURENER: Rural communities for Energetic neutrality
Technische Universiteit Eindhoven
De Slimme Meter - Landis + Gyr Nederland
meer volgen..