Van Baalen: 'klimaatresolutie belemmert handel'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 16 november 2011.

Hans van Baalen heeft vandaag in het Europees Parlement tegen een resolutie gestemd in voorbereiding op de klimaatconferentie in Durban later deze maand. Volgens Van Baalen kan de resolutie schadelijke gevolgen hebben voor de internationale scheepvaart en de Nederlandse maritieme transportsector.

In de resolutie wordt opgeroepen om de CO2-uitstoot in de maritieme en luchtvaartsector terug te dringen. Hierbij denkt het Europees Parlement aan extra maatregelen voor onder meer vrachtschepen, waarbij wordt gedacht aan een CO2-belasting.

Van Baalen steunt de internationale inspanningen om klimaatverandering te bestrijden, maar vindt het voorstel om vrachtschepen te belasten veel te ver gaan. 'We zien dat overal in Europa de economische groei terugloopt. Juist dan heeft de overheid de taak om maritieme handel bevorderen en niet belasten met extra milieumaatregelen waarvan de effecten onbekend zijn'. Volgens de Europese VVD-voorman zijn de maatregelen bovendien extra schadelijk voor Nederland, 'Rotterdam is onze maritieme mainport. Extra milieumaatregelen voor vrachtschepen leiden tot hogere kosten voor de transportsector, terwijl het handelsvolume waarschijnlijk al afneemt door de economische neergang. Dat is funest voor transportland Nederland'.