Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa 2 december 2011

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 2 december 2011.

VVD: ferme inzet corruptiebestrijding in opmaat naar toetreding Kroatië

Na een intensief debat is het Europees Parlement akkoord gegaan met de toetreding van Kroatië medio 2013. Mede op initiatief van de VVD, zal de Europese Commissie in aanloop tot dat jaar sterk toezien op de bestrijding van corruptie en het versterken van de rechtsstaat.

Vertrouwelijke positie voor commissie Veiligheid- en Defensiebeleid

Het Europees Parlement heeft besloten om de commissie Veiligheid- en Defensiebeleid (SEDE) te belasten met inlichtingenaangelegenheden. Hiermee wordt SEDE de Europese equivalent van de zgn. "commissie Stiekem" van de Tweede Kamer. Hans van Baalen is namens de ALDE-fractie SEDE-coördinator.

Discussie over voorzitterschap Europees Parlement

In het Europees Parlement zijn afspraken gemaakt over de roulatie van het voorzitterschap. De huidige Poolse voorzitter Buzek (christendemocraten, EVP) zal in januari 2012 (halverwege de parlementaire mandaatperiode 2009-2014) worden opgevolgd door de Duitser Schulz (sociaal-democraten, S&D). De liberale Europarlementariër Diana Wallis uit Groot-Brittannië, heeft zich echter als onafhankelijke kandidaat voor het voorzitterschap opgeworpen. Hiermee doorkruist zij de afspraken die zijn gemaakt tussen de ALDE, de EVP en S&D over invloedrijke posities. Er is door Wallis geen overleg met de ALDE-fractie gevoerd, die de kandidatuur uit de media moest vernemen. Daarom ondersteunt de VVD, net als Wallis'eigen LibDems, de kandidatuur van Wallis nadrukkelijk niet.

Debat eurocrisis: 'voorstel-Rutte boven Deauville-II'

Afgelopen week is in het Europees Parlement intensief gedebatteerd over de eurocrisis. VVD-delegatieleider Hans van Baalen heeft daarbij betoogd dat het plan-Rutte (een onafhankelijke Eurocommissaris, die de lidstaten preventief en correctief de maat neemt bij de naleving van het Stabiliteitspact) de voorkeur verdient boven Deauville-II (een nog uit te brengen voorstel van de Franse president Sarkozy en de Duitse kanselier Merkel, waarbij de Europese Raad de regie voert). Dit laatste zou betekenen dat de overtreders van het Stabiliteitspact over hun eigen overtredingen moeten oordelen.

Liberalen Kazachstan bij ALDE

Afgelopen week was Hans van Baalen in het Europees Parlement gastheer voor een delegatie van liberalen uit Kazachstan. Gezien de energiepositie van Kazachstan zijn de betrekkingen met dit land voor Nederland (gasrotonde) en de EU extra relevant. De Liberale Internationale (LI) en de ALDE-Groep zullen de Kazachstaanse liberalen ondersteunen in de eerste, min of meer vrije verkiezingen, die begin 2012 worden georganiseerd.