Van Baalen (VVD): PVV trad 'zakkerig' op bij uitreiking mensenrechtenprijs

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 14 december 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Hans van Baalen, europarlementariër namens de VVD, heeft vandaag ontstemd gereageerd op een actie van gedoogpartij PVV bij de uitreiking van de Sacharov-prijs in het Europees Parlement. De mensenrechtenprijs werd vandaag uitgereikt aan Arabische mensenrechtenactivisten, maar de PVV-delegatie bleef tijdens de uitreiking demonstratief zitten en gaf geen applaus. 'Zakkerig', aldus Van Baalen.

'Deze mensen hebben zich met gevaar voor hun eigen leven ingezet vóór de vrijheid van meningsuiting en tégen religieus en politiek fanatisme en onderdrukking', aldus Van Baalen in een persbericht. 'Wie de vrijheid in zijn naam voert en weigert een minimum aan respect te tonen aan deze moedige mensen bewijst diezelfde vrijheid een slechte dienst.'

De 'Sacharovprijs voor de vrijheid van denken' is een jaarlijkse onderscheiding van het Europees Parlement voor persoonlijkheden of organisaties die de mensenrechten en de fundamentele vrijheden verdedigen. De prijs werd in 1988 in het leven geroepen.

Dit jaar ging de prijs naar de Egyptische Asmaa Mahfouz, die via sociale media opriep tot protesten, de Syrische mensenrechtenadvocate Razan Zaitouneh, en Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, lid van de Egyptische Overgangsraad.