PVV laat ACTA in Achterkamertjes

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op woensdag 21 december 2011, 1:42.

Nu begrijp ik waarom de PVV zo bang is voor Europa. De PVV denkt namelijk dat ze geen invloed op Europa hebben. Ze denken dat Europa alles voor Nederland bepaalt. En ze vergeten helemaal dat Nederland juist kan bepalen wat er in Europa gebeurt.

Tot dit inzicht kwam ik deze week door de gebeurtenissen rond het ACTA-verdrag. Dit is een multilateraal anti-piraterijverdrag tussen onder meer de Europese Unie, Japan en de Verenigde Staten. Met dit verdrag wordt de handhaving van intellectueel eigendom en auteursrechten (copyright) vergaand verscherpt.

Cruciaal is de wijze waarop dit precies gebeurt. In die zin is het verdrag zorgwekkend, want het staat vol met vage passages die ruimte laten voor bijvoorbeeld downloadverboden of hoge boetes voor individuele internetters. Ook kan een consequentie zijn dat ontwikkelingslanden verminderde toegang tot medicijnen krijgen.

Hier is echter geen duidelijkheid over want de onderhandelingsdocumenten van het verdrag worden strikt geheim gehouden. Terwijl die documenten juridische waarde hebben en doorslaggevend zijn voor het publieke debat over de precieze consequenties van ACTA.

Vandaar dat D66 er voor pleitte de onderhandelingsdocumenten openbaar te maken. En zo niet, dan geen verdere behandeling oftewel een veto van Minister Verhagen namens Nederland. Met als gevolg dat Europa dan niet zou kunnen instemmen.

In eerste instantie steunde de voltallige Tweede Kamer dit verzoek. Waarop de minister een brief schreef waarin hij aangaf dat openbaarheid echt niet kon. Daar namen VVD en CDA genoegen mee. Maar de oppositie plus de PVV bleven erbij en deden opnieuw het verzoek tot openbaarheid. Weer volgde een brief aan de Tweede Kamer plus (vermoed ik) een telefoontje van Verhagen aan PVV-leider Wilders.

Omdat het uur U naderde, diende D66 een motie in die opriep tot openbaarheid en anders een Nederlands veto tegen verdere behandeling van ACTA. Oftewel, een zelfbewust standpunt waarmee Nederland de positie van Europa zou bepalen.

Maar helaas. De PVV draaide 180 graden en stemde tegen de motie. Dus kon minister Verhagen namens Nederland ja zeggen tegen ACTA terwijl alle doorslaggevende documenten lekker in de achterkamertjes bleven liggen.

In plaats van de Nederlandse wil aan Europa op te leggen, gaat nu het omgekeerde gebeuren. Het ACTA-verdrag zal nu aan Nederland worden opgedrongen. En omdat we al akkoord gegaan zijn, valt er weinig meer aan te doen. Dankzij de PVV. Het is maar dat u het weet.