VVD: Europa heeft de Britten nodig

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 9 januari 2012.

Moet er nou wel of geen Europese belasting komen op financiële transacties? De Fransen zijn voor zo'n bankentaks, de Duitsers twijfelen, maar de Britten zijn faliekant tegen. Het wordt een toer om de boel bij elkaar te houden. De VVD wil de Engelsen koste wat kost bij de gesprekken blijven betrekken. "We hebben de Britten hard nodig," zegt VVD-europarlementarier Hans van Baalen.

In de aanloop naar de EU-top op 30 januari is er nog flink wat overleg nodig. Bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy doen dat vandaag in Berlijn en in Engeland ontvangt vice-premier Nick Clegg zijn liberale collega's uit de EU.

Luister hier naar BNR-correspondent Lia van Bekhoven en VVD-europarlementariër Hans van Baalen

Britse belangen?

Volgens BNR-correspondent Lia van Bekhoven wordt het vooral lastig de Britten te overtuigen van de noodzaak van een bankentaks. "Veel van de voorgestelde heffingen zouden het financiële centrum van Londen veel schade toebrengen, zegt premier Cameron. Hij is niet per se tegen zo'n taks, maar wel als het alleen over de EU gaat. Als het wereldwijd zou zijn, is hij wel voor.

"??Dieptepunt

Londen vindt sowieso veel Europese plannen te ver gaan, met name als die de Britse belangen schaden. Sinds de Engelsen hun veto uitspraken op de afgelopen eurotop zijn de verhoudingen tot een historisch dieptepunt gedaald, ziet Van Bekhoven. "De afstand tussen EU en Engeland wordt groter." ??

Samen doen

De VVD wil de Engelsen koste wat kost bij de gesprekken blijven betrekken. "We hebben de Britten hard nodig," zegt VVD-europarlementarier Hans van Baalen. "De EU is gebaseerd op compromissen maken en samen oplossingen vinden. Wij willen de Britten bij alle belangrijke besluiten blijven betrekken, ook bij de discussie over de begrotingsunie. De VVD vindt dat je dat internationaal moet doen, omdat je anders als Euopese Unie op achterstand komt. De Britten zijn onderdeel van de Europese Unie, en wij willen dat zo houden."