Van Baalen ontmoet Israelische premier Netanyahu

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 10 januari 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Hans van Baalen heeft, als voorzitter van de Liberale Internationale, in de laatste week van december 2011 en de eerste week van januari 2012 Israel bezocht. Van Baalen deed dit op uitnodiging van de Israëlische Groep van de Liberale Internationale. Oud-minister Naomi Blumenthal had een indrukwekkend programma opgesteld. Van Baalen besprak gedurende een anderhalf uur durend onderhoud met premier Bibi Netanyahu de situatie in het Midden-Oosten, de Arabische Lente, het vredesoverleg met de Palestijnen, veiligheidsvraagstukken, economische ontwikkelingen en de Eurocrisis.

Van Baalen adviseerde Netanyahu om informele contacten aan te gaan met de Syrische Verzetsraad en de democratische bewegingen in de Arabische wereld. De LI, ALDE en ELDR zouden een informeel netwerk voor Israëlisch-Arabische samenwerking kunnen ondersteunen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Voorts bepleitte Van Baalen een speciaal partnership tussen Israël en de NAVO en een versterking van de econiomische samenwerking tussen Israël en de EU. Van Baalen had ook ontmoetingen met president Shimon Peres, minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, staatssecretaris van BZ Danny Ayalon, minister van Financiën Yuval Steinitz, de president van de Israëlische Centrale Bank Stanley Fischer and Kenesset-voorzitter Rubi Rivlin. Hans van Baalen sprak ook met Avraham Poraz, oud-voorzitter van de voormalige liberale partij Shinui, en LI-patron Amnon Rubinstein. In Tel Aviv sprak Van Baalen een bijeenkomst met circa 150 vertegenwoordigers van de Israëlische civil society toe. Voorts gaf hij een interview aan de Jeruzalem Post en bezocht hij de Golan en andere delen van Israël.

Foto 1: vlnr: oud-vice-premier Moshe Nissim (Israelische Groep van de Liberale Internationale), Hans van Baalen, premier Bibi Netanyahu (Likud), Itzhak Nener (voorzitter Israelische Groep LI).

Foto 2: Hans van Baalen en premier Bibi Netanyahu