Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa 13 januari 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 13 januari 2012.

Van Baalen tegen uitgelekt ontwerp-begrotingsverdrag

Hans van Baalen geeft het concept-begrotingsverdrag een dikke onvoldoende. Dit ontwerp-verdrag tussen de 26 EU-lidstaten dat een heldere begrotingsdiscipline oplegt, moet aansluiten bij het reeds aangenomen six pac tussen de 27. In het nieuwe verdrag moet de positie van Olli Rehn als Begrotingscommissaris worden erkend. Het lijkt er nu opdat de Raad weer een hoofdrol krijgt. De lidstaten controleren dus weer zichzelf. Van Baalen hekelt ook de uitzonderingsclausule in het ontwerp-verdrag.

Het kan niet zo zijn dat lidstaten hun eigen 'uitzonderlijke economische omstandigheden' kunnen definiëren. Guy Verhofstadt, die namens het EP met de 26 over het nieuwe Verdrag onderhandelt, en de VVD zitten op één lijn.

Rutte en Van Baalen op liberal leaders meeting Londen

Op 9 januari waren premier Mark Rutte en Hans van Baalen aanwezig bij de bijeenkomst van Europese liberal leaders, die door de Britse vice-premier Nick Clegg (LibDems) in Londen was belegd. De bijeenkomst stond in het teken van een liberale agenda voor de oplossing van de Eurocrisis: banen, groei en hervormingen. De VVD vindt dat Groot-Brittannië nauw bij Europa betrokken moet blijven en is van mening dat het feit dat het VK niet aan het Begrotingsverdrag deelneemt geen reden is voor een 'cold shoulder'. We moeten er alles aan doen om Groot-Brittannië voor Europa te behouden.

Hiernaast werd over de kwestie-Hongarije gesproken. De liberal leaders zijn tegen het nu ontnemen van het stemrecht van Hongarije. Dat is een voorbarige 'nucleaire optie'. De leaders zijn ervan overtuigd dat de regering van Victor Orban steeds meer autoritaire trekken krijgt. Zij willen echter dat de Europese commissie eerst via een inbreukprocedure bij het Europees Hof van Justitie de nieuwe Hongaarse Grondwet, de mediawet en de wetgeving betreffende de Hongaarse Centrale Bank aan de Europese Verdragen laten toetsen. Indien Hongarije in de fout is gegaan, dan moet zij haar wetten EU-conform maken. Pas als Hongarije niet bereid is dat te doen, dienen sancties te worden opgelegd.

Turkije maakt geen voortgang bij toetredingsproces EU

Hans van Baalen heeft in het debat bij de Voortgangsrapportage Turkije aangegeven dat Turkije zich steeds verder van de EU afwendt. Het land is in toenemende mate anti-Israël en pro-Iran. Het wil het Cypriotische EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2012 negeren. Er wordt geen vooruitgang gemaakt op het gebied van de fundamentele vrijheden. De pers staat onder grote druk van de overheid. Ook ten aanzien van Servië riep Van Baalen op tot behoedzaamheid.