Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa 20 januari 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 20 januari 2012.

Nieuwe voorzitter en vice-voorzitters Europees Parlement

Alexander Alvaro (FDP) en Edward McMillan-Scott (LibDems) zijn tot vice-voorzitters van het EP gekozen. Er zijn in totaal 14 vice-voorzitters. Bill Newton Dunn (LibDems) haalde het niet als Quaestor. Martin Schultz (SPD) werd voorzitter. Diana Wallis (LibDems), die op eigen titel meedong naar het voorzitterschap van het parlement kreeg slechts 141 stemmen. Zij heeft inmiddels als EP-lid ontslag genomen.

Van Baalen: resolutie tegen 'geopolitieke chantage' Iran

Hans van Baalen onderhandelt namens de ALDE-fractie over een EP-resolutie over Iran, waarin de Europese Unie wordt opgeroepen om harde sancties tegen Iran te treffen indien het land niet onmiddellijk haar nucleaire programma staakt. In de resolutie worden ook sancties overwogen tegen de Iraanse Centrale Bank, waardoor het Iraanse systeem in het financiële hart wordt geraakt. De resolutie volgt op de toenemende internationale spanningen en het dreigement van het Iraanse regime om de straat van Hormuz af te sluiten. Van Baalen vindt de ontwikkelingen gevaarlijk en wiol dat de EU duidelijk stelling neemt.

Van Baalen: Europees Parlement moet Hongaarse premier Orban met respect ontvangen

Aan de vooravond van het debat met de Hongaarse premier Orban (Fidesz) heeft Van Baalen het parlement opgeroepen de premier met respect tegemoet te treden. Een heksenjacht werkt alleen contra-produktief. De Europese Commissie heeft drie inbreukprocedures bij het Europese Hof van Justitie tegen Hongarije aangespannen op het gebied van de aantasting van de democratische rechtsstaat. Het gaat om de wijziging van de wet op de Centrale Bank, het bekorten van de zittingstermijn van rechters en de onafhankelijkheid van de autoriteit voor de databescherming. De

Commissie behoudt zich het recht voor om ook op andere terreinen inbreukprocedures aan te spannen. Het debat werd met uitzondering van de Groene fractievoorzitter Daniel Cohn-Bendit op zakelijke toon gevoerd. De EVP en het CDA steunen premier Orban. Fidesz is onderdeel van de EVP-fractie. Orban zegde toe aanpassingen die het Hof vraagt door te voeren. Dat laatste dient te worden afgewacht.

Ontvangst ambassadeurs Cyprus, Oekraine en IJsland

Hans van Baalen heeft als ALDE-rapporteur overleg gevoerd met de ambassadeurs van resp. Cyprus (Cypriotisch EU-voorzitterschap tweede helft 2012), Oekraine (associatieverdrag met de EU) en IJsland (ICESAVE).