'Aanscherping Europese regels gezinshereniging lastig'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 25 januari 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Nederland is de enige lidstaat van de Europese Unie (EU) die regels voor gezinshereniging wil aanscherpen. Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) zegt dat geen enkel ander land het nut ervan in ziet strengere eisen te stellen aan gezinsmigranten.

Gedoogpartij PVV wil dat de Europese richtlijn voor gezinshereniging wordt verscherpt. Dit gaat niet als andere lidstaten hier niets in zien. Binnen de EU is er nog geen beslissing genomen over aanscherping van de regels. Malmström verzamelt tot maart op- en aanmerkingen van lidstaten.??

Hans van Baalen, leider van de VVD in het Europees Parlement, erkent in het AD dat het spoor vooralsnog doodloopt. 'Nederland krijgt geen steun van andere landen voor wijziging van het Groenboek.' In het Groenboek zijn de regels over gezinshereniging vastgelegd.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld zegt dat het kabinet aanscherping van de richtlijn kan vergeten. 'Alleen een wonder kan het kabinet nog helpen,' zegt In 't Veld.??

De aanscherping van de richtlijn is belangrijk voor de PVV. Partijleider Geert Wilders zei eerder: 'We gaan als PVV natuurlijk geen extra bezuinigingen slikken als het Groenboek van eurohippie Malmström slecht blijft en de PVV de immigratiemaatregelen uit het gedoogakkoord niet uitgevoerd zou worden.'

foto: Malmström (l) en Leers tijdens een overleg in Brussel