Discriminatie in de AWBZ - Hoofdinhoud
Kim Putters (PvdA Eerste Kamer) en ik schreven over discriminatie in de AWBZ. Hier gaat het over:
Vorige week sprak mijn collega Kim Putters met CDA - staatssecretaris Marlies Velthuijzen-Van Zanten in de Senaat over haar bezuinigingen op AWBZ zorg voor Nederlanders in het buitenland. Vorig najaar deed ik hetzelfde in de Tweede Kamer. Er was tot nu toe een werelddekking in de AWBZ, maar die is nu door Velthuijsen van Zanten terug gebracht naar enkel Europa. De plannen van de staatsecretaris leiden ertoe dat als je in Benidorm overwintert en ziek wordt je wel zorgkosten vergoed krijgt, maar als dat in Bodrum of Marrakesh gebeurt niet. Blijkbaar moeten oudere Nederlanders van Turkse en Marokkaanse komaf die gewoon zoals ieder ander hun zorgpremies betalen, uitgesloten worden van zorg. Zou de PVV daarachter zitten? Een CDA met zorgzaamheid en solidariteit hoog in het vaandel zouden zich uit moeten spreken tegen dit discriminatoire wetsvoorstel.
Het argument van de regering is dat de kosten uit de hand dreigen te lopen. Het klopt dat een groeiend aantal instellingen in landen zoals Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Suriname en Portugal zorg is gaan leveren die drukt op de AWBZ. De staatssecretaris kan niet eens aangegeven om hoeveel verleende zorg het op jaarbasis gaat. Het signaal dat de kosten uit de hand lopen wordt niet met feiten gestaafd. Bovendien worden vooral mensen die buiten de EU verblijven de klos en dat zijn niet de landen waar de kosten oplopen. Het opvallende is zelfs dat de zorg aan deze mensen de staat eerder geld oplevert, omdat de onkosten tegen lokale tarieven worden vergoed en die liggen lager dan in Nederland. In Suriname kost de zorg een derde van de zorg in Nederland. Niet dat dit ons argument zou zijn, maar als de regering er dan toch over begint ontgaat ons de urgentie van dit wetsvoorstel ten ene male.
Er blijft maar een argument over. Het wetsvoorstel van Velthuijzen discrimineert. Nederlanders die in Spanje wonen krijgen onder deze wet alle zorg die ze nodig hebben. Terecht, ze betalen er ook de premies voor. Nederlanders die verderop aan de Middellandse Zee wonen zijn echter blijkbaar andersoortige Nederlanders, want voor hen geldt ook dat ze de premies betalen maar zij krijgen er niet de zorg voor terug die ze nodig hebben. Torremolinos is blijkbaar oke, maar Tanger niet. Benidorm is oke, maar Bodrum voortaan niet meer. Laat staan dat Paramaribo nog in aanmerking komt. Allemaal burgers die elke maand AWBZ premie betalen. Blijkbaar is het specifiek voor deze groepen noodzakelijk nu maatregelen te nemen.
Waarom?
Waarom wel Torremolinos en niet Tanger? Waarom wel Parijs en niet Paramaribo? Zonder een afgeronde integrale kabinetsvisie op de toekomst van de AWBZ is het nogal merkwaardig dat precies dit onderscheid nu wordt gemaakt. Oudere Nederlanders van Turkse en Marokkaanse komaf moeten blijkbaar van AWBZ zorg uitgesloten worden. Het kabinet laat zich zo meeslepen in onzuivere en oneerlijke PVV wetgeving. Onbegrijpelijk dat VVD en CDA hierin meegaan.