Van Baalen (VVD): Rutte moet reageren op PVV-meldpunt

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 13 februari 2012.

Premier Mark Rutte (VVD) moet met een antwoord komen op vragen over het omstreden PVV-meldpunt voor problemen met Midden- en Oost-Europeanen. De kwestie zal ongetwijfeld door andere landen worden aangekaart tijdens de top van de Europese Unie (EU) in maart. Dat heeft VVD-europarlementariër Hans van Baalen maandagavond gezegd in Straatsburg, waar het Europees Parlement deze week vergadert.

Vulgair

Van Baalen noemt de PVV-website 'vulgair' en 'misselijkmakend'. Bij het meldpunt kunnen Nederlanders klagen over 'overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt door Midden- en Oost-Europeanen'.

De VVD-europarlementariër meldt dat de andere twee VVD-delegatieleden zijn mening delen. Van Baalen zegt dat hij zijn mening als parlementariër mag geven ook al denkt partijgenoot Rutte er anders over. 'Ik geef mijn mening. Rutte maakt zijn eigen afweging, hij kiest zijn eigen lijn.'

Reageren

Zowel oppositiepartijen als coalitiegenoot CDA in de Tweede Kamer hebben Rutte maandag gevraagd afstand te nemen het initiatief van de PVV. De premier voelt hier niets voor omdat het volgens hem gaat om een partijaangelegenheid.

'Als Geert Wilders te ver gaat, zeg ik er wat van, maar het is niet aan mij om op elke uitlating van de PVV te reageren,' aldus Rutte. Volgens hem is voldoende duidelijk dat het niet gaat om beleid van de Nederlandse regering. Als landen ernaar vragen, zal de premier dat ook zeggen.