Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa 17 februari 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 17 februari 2012.

Bezoek Stef Blok aan Straatsburg

Afgelopen week heeft Stef Blok een bezoek gebracht aan het Europees Parlement en aan de Raad van Europa in Straatsburg. Hier had hij ontmoetingen met leden van de ALDE-fractie, de VVD-delegatie en rechters bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.. Het bezoek werd zeer op prijs gesteld, omdat de VVD hiermee aangeeft dat zij bereid is om, ook over heikele onderwerpen, de discussie aan te gaan.

Meldpunt Midden- en Oost Europeanen

Na langdurige onderhandelingen met Guy Verhofstadt wist Hans van Baalen te voorkomen dat de ALDE-fractie zich openlijk zou uitspreken tegen het beleid van de Nederlandse regering om niet inhoudelijk te reageren op het PVV-Meldpunt voor Midden- en Oost Europeanen. Van Baalen zelf noemde, net als collega Cora van Nieuwenhuizen, de website 'polariserend en stigmatiserend'. Het is aan het kabinet om diens eigen lijn te bepalen.

Syrische oppositie vraagt steun EU en VS

Afgelopen week heeft Hans van Baalen gesproken met twee prominente Syrische oppositieleden over de precaire situatie in hun land. Abdul Dayem (videoblogger uit Homs) en Fawaz Tello (National Syrian Council) waren op uitnodiging van de ALDE-fractie in Straatsburg. Om het geweld in hun land te stoppen, vroegen zij om een No Fly Zone en Safe Areas langs de Turkse grens.

Stability bonds en Europees armoedebeleid

Hans van Baalen heeft zich zeer kritisch uitgesproken over een onderzoek naar Stability bonds (waarom een onderzoek naar iets dat we niet willen) en Europees armoedebeleid (past niet in subsidiariteitsgedachte).