Van Baalen haalt uit naar Poolse collega

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 24 februari 2012.

Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) heeft in een open brief uitgehaald naar zijn Poolse collega Jacek Saryusz-Wolski vanwege diens oproep tot een boycot van Nederlandse producten naar aanleiding van het Polenmeldpunt van de PVV. De Pool maakt zich zelf schuldig aan populistische politiek, aldus Van Baalen.

"Geen Heineken-bier meer voor mij", verklaarde Saryusz-Wolski, die in het parlement tot de fractie van de Europese Volkspartij behoort, vorige week tegenover NRC Handelsblad. Ook is de politicus niet meer van plan te tanken bij Shell.

"Om te roepen voor een boycot van Nederlandse producten is niet alleen contraproductief maar tevens een onvriendelijke maatregel die indruist tegen de EU-verdragen en de Europese samenwerking", zo schrijft Van Baalen.

Hij wijst erop dat premier Mark Rutte (VVD) de kwestie zal bespreken met de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz op 1 maart. Hij roept zijn collega op dat gesprek af te wachten. "Ik wil je vragen om geen actie te ondernemen tegen Nederland want als Europarlementariërs zouden we populistische partijen niet moeten kopiëren."

Van Baalen wijst erop dat hij zelf meteen afstand heeft genomen van de 'vulgaire' PVV-website die 'stigmatiserend en polariserend' is. Ook refereert hij aan het feit dat de VVD zich in het verleden heeft hard gemaakt voor de toetreding van onder meer Polen tot de Europese Unie.

Over het meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen van de PVV is veel te doen. Onder meer fracties in de Tweede Kamer, het Europees Parlement, ambassadeurs uit Oost-Europa en de Raad van Europa uitten kritiek. Rutte heeft altijd geweigerd de website te veroordelen. Het is een initiatief van een politieke partij en geen regeringsaangelegenheid, aldus de premier.