Hans van Baalen over de controle op de bestedingen van het ESM

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 27 februari 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

De controle op de bestedingen van het Europees Monetair noodfonds (ESM) is volgens de Algemene Rekenkamer slecht geregeld. Vandaag roept ze Tweede Kamerleden in een brandbrief op om in actie te komen. Reactie van Europarlementariër voor de VVD Hans van Baalen en econoom/schrijver Ad Broere over het noodfonds ESM.

Nederland staat voor veertig miljard euro garant in het permanente ESM, bedoeld om de zeventien eurolanden van de Europese Unie en instellingen als banken te redden bij financiële problemen. Het verdrag is op 2 februari 2012 ondertekend door minister De Jager, maar de Tweede Kamer moet het de aankomende weken nog ratificeren. Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer, zegt in EenVandaag: 'Wij zijn bezorgd over de verantwoording en controle over de besteding van de 700 miljard euro in het fonds. Die is nu niet goed geregeld'.



Belangrijke lacune

Het ESM treedt op 1 juli in werking, en de beheerders van het fonds hebben verregaande bevoegdheden van de lidstaten gekregen. Volgens de Rekenkamer is er echter niet goed te controleren wat het fonds met het geld doet, en voldoet het ESM bovendien niet aan internationale controlestandaarden. Daardoor is er volgens de Rekenkamer een 'belangrijke lacune in het ESM-verdrag', schrijft president Saskia Stuiveling aan de Tweede Kamer. Ze roept daarom de Kamer op minister De Jager te dwingen aanpassingen in de bijlagen van het ESM voor te stellen.



Geen goedkeuring

De Algemene Rekenkamer controleert of het Rijk geld uitgeeft en beleid uitvoert zoals het de bedoeling was. De Rekenkamer maakt zich al langer zorgen over de Europese uitgaven. ‘Over de 100 miljard die de Europese Unie ieder jaar uitgeeft is de afgelopen 13 jaar geen goedkeurende verklaring door de Europese Rekenkamer gegeven. De accountants van de EU weten niet zeker of het geld goed wordt besteed. Dat kan natuurlijk niet.’ aldus Kees Vendrik in EenVandaag.