Europarlement wil bindende doelen voor energiebesparing

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 28 februari 2012.
Europarlement wil bindende doelen voor energiebesparing
Bron: GroenLinks Europa

Maar liefst duizend euro per jaar zouden huishoudens kunnen besparen als Europa serieus werk zou maken van energiebesparing. Echter, de lobby van ouderwetse energiebedrijven heeft tot nu toe weten te voorkomen dat er bindende afspraken zijn gemaakt om energie te besparen. Als het aan het Europees Parlement ligt komt daar binnenkort verandering in. De Energiecommissie van het Europarlement pleit voor een bindend doel om in 2020 ons energieverbruik met twintig procent te verlagen.

Europarlementariër Bas Eickhout stelt vast dat de eerdere vrijblijvende afspraken onvoldoende zijn: “Europa geeft maar liefst 315 miljard per jaar uit aan de import van olie. Dat ga je tegen door alternatieven zoals zon en wind te stimuleren, maar ook is het van belang om energiebesparing te stimuleren. In Duitsland zie je dat de industrie van energiebesparende bedrijven tot welvaart leidt en daar zou heel Europa een voorbeeld aan kunnen nemen.”

Sommige EU-lidstaten hielden tot nu toe een bindend doel voor energiebesparing tegen. De Europese Commissie is daarom met maatregelen gekomen om tot de gewenste twintig procent besparing te komen. Dit kreeg echter ook weer kritiek van de lidstaten. “Het Europarlement wil landen nu de flexibiliteit geven om zelf maatregelen te treffen maar, dan moeten zij wel een bindend doel accepteren,” aldus Eickhout. “Het zal een van de twee moeten worden, want de vrijblijvende afspraken hebben niet gewerkt.”