Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa 9 maart 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 9 maart 2012.

Werkbezoek Ivoorkust

In Ivoorkust sprak Hans van Baalen, namens de Liberale Internationale en de ALDE, met president Ouattara en VN-vertegenwoordiger Bert Koenders en diverse NGO's over de wederopbouw van het land na de burgeroorlog. De partij van Ouattara (Rassemblement des Républicains - RDR) is lid van de LI en organiseert in oktober het LI-congres in Abidjan. Ivoorkust biedt grote investeringskansen voor het Nederlandse en Nederlandse bedrijfsleven.

Ontmoeting Pavel Khodorkovskiy

Afgelopen week heeft Hans van Baalen uitgebreid gesproken met Pavel Khodorkovskiy, de zoon van de Russische oligarch Mikhail Khodorkovskiy, die sinds 2003 gevangen wordt gehouden omdat hij een bedreiging vormt voor Poetin. Hans van Baalen zegde toe om in ALDE- en LI-verband aandacht te blijven vragen voor deze zaak ten einde het lot van Khodorkovskiy te verbeteren en ontslag uit een Siberisch strafkamp mogelijk te maken.

Ontvangst Gedeputeerde Staten Zuid Holland

Afgelopen week heeft Hans van Baalen met het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland ontvangen. Tijdens de bijeenkomst is uitvoerig gesproken over regionale fondsen. Van Baalen gaf aan dat VVD in algemene zin geen voorstander is van het romppompen van geld. Echter, zolang er Europese subsidies zijn waar Nederlandse provincies en andere overheden gebruik van kunnen maken, zal de VVD hen hierin ondersteunen.

Debat Eurocommissaris De Gucht ACTA-verdrag

Tijdens een discussie met Eurocommissaris De Gucht (internationale handel), heeft Hans van Baalen benadrukt dat het ACTA-verdrag op zijn merites dient te worden beoordeeld. Hierbij geldt dat auteursrechten ook van toepassing moeten zijn op digitale content, die thans vaak illegaal wordt gedownload. Voorts verwees hij naar portefeuillehouder Toine Manders.

Europese kieslijsten

Hans van Baalen heeft aangegeven het rapport-Duff, over de invoering van Europese kieslijsten, niet te steunen. Hij is van mening dat er naast nationale partijen, geen pan-Europese lijsten (ELDR, S&D, EVP, etc.) moeten deelnemen aan de Europese verkiezingen. Het doorknippen van directe banden tussen nationale partijen en het Europees Parlement, zal de EU-scepsis bij het brede publiek alleen maar aanwakkeren, terwijl juist meer betrokkenheid van nationale partijen en parlementen bij Europa gewenst is.