Van Baalen: het moorden in Syrië moet stoppen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 12 maart 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Er komt maar geen einde aan het geweld in Syrië. Ook vandaag weer wordt er flink geschoten in de stad Homs, ondanks een bemiddelingspoging door oud-VN-secretaris-generaal Kofi Anan. Die probeert een staakt-het-vuren af te dwingen, maar tot nu toe tevergeefs. Voor VVD-europarlementariër Hans van Baalen is de maat vol. Hij pleit in Nieuwslijn van de Wereldomroep voor militair ingrijpen.

Het is een opmerkelijk pleidooi, want vrijwel alle deskundigen zeggen dat je juist niet moet ingrijpen omdat de situatie in Syrië zo complex is. Van Baalen legt uit waarom hij wél voor militair ingrijpen is:

‘Er zijn heel veel mensen die zich deskundig vinden. Het feit is dat de humanitaire ellende afschuwelijk is. Daar komt geen eind aan. Ik ben ervoor de missie van Kofi Annan af te wachten, maar ik zie op dit moment geen resultaat komen. Dus moet je je als internationale gemeenschap afvragen of je 10.000 mensen of nog veel meer wilt laten afslachten. Of dat we corridors creëren zoals de Turkse premier Erdogan heeft gezegd, die we via luchtsteun beveiligen.’ Maar zolang Rusland en China geen toestemming geven, gaat het hele verhaal niet door. Ook Van Baalen beseft dat, maar volgens hem kan dat veranderen als er straks honderdduizenden vluchtelingen richting Turkije gaan, of richting Libanon. Dan wordt ook de situatie in die landen onhoudbaar.

Frankrijk

Volgens Van Baalen is duidelijk dat militair ingrijpen niet meer te voorkomen is als de missie van Annan mislukt. Frankrijk zou dan het voortouw moeten nemen, net als in Libië is gebeurd. Het gaat er voor Van Baalen niet in eerste instantie om de Syrische president Assad te verdrijven, maar wel om het moorden te stoppen. Hoe dan ook wordt Assad ook voor het huidige regime een enorme risicofactor, zegt hij. Mensen in het regime willen van hem af. De VVD-europarlementariër zegt dat zijn fractie in het Europees Parlement ook voor militair ingrijpen in Syrië is. Maar veel meer steun is er op dit moment niet. Oud-CDA-voorman en voormalig secretaris-generaal van de NAVO De Hoop Scheffer ziet er bijvoorbeeld niets in. Volgens De Hoop Scheffer onderschatten veel mensen wat militair ingrijpen inhoudt. 'Alsof het met een paar vliegtuigen mogelijk is veilige gebieden te creëren. En Nederland weet uit zijn eigen geschiedenis wat er gebeurt als je veilige havens creëert die geen veilige havens blijken te zijn', zegt hij, verwijzend naar de genocide in en rond Srebrenica.

Assad slacht inderdaad onschuldige burgers af, zegt De Hoop Scheffer. Maar mensen die denken dat je het kunt oplossen zonder voortdurend diplomatiek proces, zien het te eenvoudig, aldus de CDA-coryfee.

Internationale sancties

Ook het Nederlandse kabinet is vooralsnog tegen militair optreden in Syrië. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken vestigt zijn hoop op internationale sancties, die het regime nu al ‘effectief’ treffen. Bovendien zijn er volgens hem tal van mogelijkheden om de Syrische oppositie ‘zeer doeltreffend’ te ondersteunen.

Annan zei na de laatste gespreksronde dat het moeilijk wordt een akkoord te bereiken dat een eind kan maken aan het bloedvergieten. Desondanks blijft hij optimistisch.

Foto: FreedomHouse