Hans van Baalen: PVV speelt met vuur met meldpunt

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 13 maart 2012.

VVD-europarlementariër Hans van Baalen vreest dat het meldpunt dat de PVV heeft geopend voor klachten over Oost-Europeanen het Nederlandse bedrijfsleven kan schaden. 'Na de film Fitna speelt Geert Wilders weer met vuur en brengt opdrachten voor Nederlandse ondernemers in gevaar.' Volgens Hans van Baalen schaadt het PVV-meldtpunt de Nederlandse economie

Dat meldt De Telegraaf. Tegenover de NOS nuanceert Van Baalen de uitspraken dinsdagochtend. 'Er is veel opgeklopte boosheid in Europa.'

Van Baalen verwijt het de PVV wel dat ze het meldpunt hebben gelanceerd, omdat het een verkeerd beeld geeft van Nederland. 'Maar onze handel is nog niet in gevaar, al kan dat wel gebeuren als Polen blijven oproepen tot boycotten.' Het Europees parlement debatteert dinsdag over het initiatief van de PVV. Verschillende Europese politici vinden het meldpunt discriminerend. De Poolse europarlementariër Jacek Saryusz-Wolski roept zelfs op tot een boycot van Nederland.

Gezinshereniging

CDA-europarlementariër Wim van de Camp denkt dat het PVV-meldpunt het pleidooi van minister Gerd Leers (CDA, Immigratie, Integratie en Asiel) voor strengere regels rond gezinshereniging in gevaar brengt. 'Leers heeft in Brussel meer steun dan men denkt. Maar door dit soort acties van Wilders kan de door hem gewenste verscherping als een boemerang op de neus terugkeren,' zegt Van de Camp.

Resolutie

Het parlement zal dinsdagmiddag stemmen over een ontwerpresolutie, waarin Nederland wordt opgeroepen te onderzoeken of het meldpunt in strijd is met het strafrecht. Parlementsvoorzitter Martin Schulz had premier Mark Rutte (VVD) uitgenodigd om het standpunt van de Nederlandse regering te verdedigen, maar Rutte kan vandaag niet. Hij heeft eerder deze maand in een gesprek met Schulz uitgelegd dat de PVV-website geen kabinetsstandpunt uitdraagt. De premier weigert het initiatief te veroordelen, omdat hij niet op elk plan van de PVV wil ingaan. Op een later tijdstip wil Rutte dit ook wel voor het parlement toelichten.

Lees het artikel en reacties op Elsevier.nl: Hans van Baalen: PVV speelt met vuur met meldpunt