Europarlement veroordeelt 'discriminerend' meldpunt PVV

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 15 maart 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Het Europees Parlement stemt donderdag met overweldigende meerderheid voor een resolutie waarin het PVV-meldpunt voor klachten over Oost-Europeanen wordt veroordeeld. Nederlandse europarlementariërs zijn verdeeld.

Hoewel de Europese VVD-fractie het meldpunt van de PVV verschillende keren heeft afgekeurd, gaat de partij niet akkoord met de motie, mede omdat Nederland daarin 'op onaanvaardbare wijze de maat wordt genomen'. 'Het Europees Parlement wentelt zich ten onrechte in een moreel superioriteitsgevoel,' zegt VVD-europarlementariër Hans van Baalen tegen elsevier.nl.

De steun voor de resolutie komt niet alleen van progressieve partijen. Ook alle leden van de rechtse European Conservatives and Reformists - behalve Nederlander Derk Jan Eppink - zullen instemmen met de motie, die overigens geen wetskracht heeft.

'Ik stem tegen omdat het Europees Parlement zich opstelt als moreel scherprechter dat een soort volkstribunaal organiseert,' zegt Eppink tegen elsevier.nl. 'Europese leiders zijn verantwoording schuldig in hun nationaal parlement, niet hier.'

Nederlandse europarlementariërs

Van de 26 Nederlandse europarlementariërs gaan er zeker dertien akkoord met de resolutie. Dat zijn vijf CDA'ers, drie GroenLinksers, drie D66'ers, oud-SP'er Kartika Liotard en Peter van Dalen van de ChristenUnie.

De SP stemt tegen, zegt europarlementariër Dennis de Jong tegen elsevier.nl. 'Ik vind het goed dat de site wordt afgewezen, maar de resolutie bejubelt het vrije verkeer van werknemers. De problemen die dit wel degelijk met zich meebrengt, worden niet erkend. Daarom stem ik tegen.'

Ook de vier PVV'ers en oud-PVV'er Daniël van der Stoep stemmen tegen.

Moreel superioriteitsgevoel

Hoewel de Europese VVD-fractie het meldpunt van de PVV verschillende keren heeft afgekeurd, gaat de partij niet akkoord met de motie, mede omdat Nederland daarin 'op onaanvaardbare wijze de maat wordt genomen'.

'Het Europees Parlement wentelt zich ten onrechte in een moreel superioriteitsgevoel,' zegt VVD-europarlementariër Hans van Baalen tegen elsevier.nl.

Gedoogakkoord

Hij wijst erop dat in de resolutie - waarin het woord 'discriminatie' acht keer voorkomt - het Nederlandse gedoogakkoord wordt veroordeeld. Volgens Van Baalen heeft het Europees Parlement hier niets mee te maken. 'Voor het Europees Parlement is de PVV-site de toetssteen waarop de democratische gezondheid van premier Rutte kan worden beoordeeld. Dat is niet aan het Europees Parlement,' aldus de VVD'er.

De SGP heeft moeite met het meldpunt, maar onthoudt zich van stemming, omdat de partij de resolutie niet 'evenwichtig en genuanceerd' vindt. 'Het Europees Parlement mag niet op de stoel van de rechter gaan zitten,' zegt SGP'er Bas Belder.

Lees het hele artikel en commentaren op elsevier.nl