PVV schiet in eigen voet

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 15 maart 2012.

De PVV heeft zich in haar eigen voet geschoten met het ‘Polenmeldpunt’. „De PVV wil, net als de VVD trouwens, strengere immigratieregels. Maar daar hebben we wel het Europees Parlement voor nodig”, zegt Europarlementariër Hans van Baalen (VVD). Er rust in het Europees Parlement (EP) ten onrechte ‘een taboe’ op het aan de kaak stellen van uitwassen van arbeidsmigratie binnen de EU, stelt Van Baalen.

SP’er Dennis de Jong is het daarmee eens. De discussie over de vermeende racistische aard van het Polenmeldpunt van de PVV leidt er in de ogen van de SP en VVD toe dat de echte problemen onbesproken blijven. Die problemen zijn er namelijk wel degelijk, zegt ook SP’er De Jong. Door de sociaaleconomische ongelijkheid tussen EU-landen is het aantrekkelijk voor Oost-Europeanen om hun heil in het rijke westen te zoeken. Maar dat werkt uitwassen als uitbuiting, problemen met huisvesting, criminaliteit en arbeidsverdringing van duurder betaalde Nederlanders in de hand, zegt De Jong.

Om die problemen binnen de EU te kunnen aanpakken is samenwerking nodig met Oost-Europese lidstaten, betoogt De Jong. Van Baalen vindt dat ook, maar hij gaat nog een stap verder. „We willen in Nederland ook de immigratieregels voor niet-Westerse migranten aanscherpen. Ook daarvoor zijn afspraken op Europees niveau nodig. Door de oerdomme actie van de PVV wordt samenwerking op dit terrein moeilijker. En daarmee bewijst de PVV een slechte dienst aan Nederland.”

Het Europees Parlement stemt vandaag in met de resolutie tegen premier Mark Rutte. Het parlement roept Rutte onder meer op om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de site van de PVV. Verder roept het EP Rutte nog voor de zomer op het matje om tekst en uitleg te geven over zijn standpunt over het Europarlement. Hans van Baalen laat weten tegen deze resolutie te stemmen. „Dat is niet omdat ik de PVV wil steunen, want ik ben ook tegen dat Polenmeldpunt. Maar het parlement wentelt zich ten onrechte in een moreel superioriteitsgevoel. Het is aan Rutte zelf of hij een standpunt inneemt over de website van de PVV.”